Facket öppnar för lönesänkningar

Publicerad

Industrins krav på flexibilitet och ideliga uppsägningar tvingar facket på defensiven.

Nu öppnar IF Metall för lönesänkningar om företaget hotar med varsel.

En överväldigande majoritet av medlemmarna i IF Metalls avtalsråd röstade ja till förslaget om ett avtal om korttidsarbete, ett slags krisavtal, med Teknikföretagen. Syftet är att rädda jobben när företagen får mindre att göra, och innebär minskad arbetstid parat med lägre lön, dock aldrig lägre än 88 procent av heltidslönen.

– Det är en enorm utsatthet som våra medlemmar har i form av varsel och uppsägningar, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Hårt tryck

Men det är en uppgörelse under galgen, arbetsgivarna har länge slagits för mer lokala avtal och därmed flexiblare tids- och lönesättning. Tidigare har IF Metall motsatt sig alla former av lokala uppgörelser som öppnar för ”lönedumpning”, med undantag för uppgörelsen i spåren av den djupa finanskrisen.

Men att trycket från lokala företag om krisavtal stup i kvarten nu skulle öka, håller Ferbe inte riktigt med om.

– Vet inte om det ökar, vi har redan ett sådant tryck, säger han och ser snarare att avtalet nu motverkar en sådan lönepress.

I gengäld stänger IF Metall möjligheten för företagen att runda facket och pressa enskilda individer att gå ner i lön och tid – en fråga som fack och arbetsgivare tvistar om huruvida det är möjligt och något som hamnat i Arbetsdomstolen.

Fler hänger på

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe vill inte bekräfta att den möjligheten till individuell överenskommelse försvinner.

– Jag vill inte gå in på det innan avtalet är klart, men det är ju en sak som Metall tagit upp i de här förhandlingarna.

Formellt tar IF Metalls förbundsstyrelse beslut i nästa vecka, men Ferbe räknar inte med något bakslag där.

Det nya avtalet med industrins största arbetsgivarpart lär få efterföljare även i andra industribranscher. Avtalet ska inte heller blandas ihop med krisavtalet där staten går in med pengar. Det täcker bara riktigt djupa kriser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.