Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST, varnar för en ansträngd situation på landets häkten. Foto: TT

Facket: Platsbristen på landets häkten har pågått länge

Publicerad

Platsbristen på landets häkten var ett problem redan innan Trojan Shield.

Det säger fackförbundet ST, som nu kräver att regeringen tillsätter stödåtgärder på de överfulla häktena.

155 personer greps i Sverige under den internationella insatsen Trojan Shield. Nu är det upp till landets häkten att göra rum för dem. Problemet är att det redan innan råder extrem platsbrist på flera häkten i landet, ett problem som tagits upp av bland annat fackförbundet ST.

Fackets ordförande Britta Lejon tycker att myndigheterna i stort sett har ett gott samarbete för att lösa problemen, men anser att det saknas pengar till Kriminalvården för att hantera platsbristen.

– Det har vi sagt tidigare och det är en åsikt som vi står fast vid, säger hon.

”Svårare hantera konflikter”

Hon vill inte uttala sig om den faktiska arbetssituationen efter Trojan Shield men är väl medveten om hur platsbristen kan påverka både personal och intagna.

– Det blir mer ansträngs arbetsmiljö. För att hantera konflikter och behov måste man kunna flytta runt intagna och bryta skadliga mönster. Det blir svårare att jobba proaktivt och på ett bra sätt när det inte finns något luft i systemet.

De extra pengar som fackförbundet efterfrågat till Kriminalvården bör komma snarast, menar hon.

– Regeringen har ju lyckats genomföra flera extrabudgetar under pandemin och man borde kunna snabba på processen även för vår del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer