Finansmarknadsminister Peter Norman (M) och Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen Foto: SVT

Facket rasar mot regeringens agerande

Uppdaterad
Publicerad

Att regeringen som ägare i SAS stod bakom besluten om en lönesänkning väcker ilska hos fackförbundet Unionen.

Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen menar att SAS tvingat de anställda in i nya kollektivavtal och att fackens möjlighet att påverka har varit små.

– Det är något vi aldrig har varit med om på den svenska arbetsmarknaden.

SAS

Ikväll möttes Cecilia Fahlberg och finansmarknadsminister Peter Norman (M) i Aktuellts studio.

SVT Nyheter kunde tidigare i kväll berätta att regeringen var betydligt mer involverade i turerna kring den kontroversiella lönesänkningen för de SAS-anställda. Enligt Unionens förhandlingschef var det bland annat staten i egenskap av ägare som drev på för att nå en snabb lösning med facken.

Cecilia Fahlberg beskriver regeringen och SAS agerande som ett överraskningsmoment, eftersom företaget först i onsdags kallade till förhandlingar.

– Huvudägare är svenska staten och regeringen pratar väldigt mycket om den svenska modellen, som bygger på dialog och samförstånd. Men när det kommer till handling visar man på ett annat agerande. Jag vet inte om man har förstått vad man har bidragit med, säger Fahlberg.

”Alternativet var konkurs”

Peter Norman menar att tiden rann ut för SAS och att man tvungna att nå snabba avslut i de fackliga förhandlingarna eftersom konkursen annars hade varit ett faktum.

– Jag har full förståelse för att Unionen ställdes inför väldigt besvärliga situationer de senaste dagarna. Vi ska ha klart för oss att alternativet var en konkurs med ödesdigra effekter för 15.000 anställda i Skandinavien, säger Norman.

Nära 2.000 SAS-anställda är medlemmar i Unionen, 600 av dem är kabinanställda. Avtalet med Unionen och SAS innebär inga sänkningar av de fasta lönerna. Däremot slopas lönerevisionen för 2013 och 2014. Avtalet innebär också att pensionsåldern höjs till 65 år. Cecilia Fahlberg sade igår att det var ett mycket svårt beslut att fatta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet