Byggnads är ett av flera fackförbund som tidigare kritiserat Januariöverenskommelsen, inte minst efter att regeringen beslutade att man skulle göra förändringar i arbetsrätten. Foto: Erik Simander/TT/Terese Perman

Facket stödjer SSU:s krav på moderpartiet: ”Klockrent”

Publicerad

Efter att Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU krävt att moderpartiet lämnar Januariöverenskommelsen om utfallet av budgetsamarbetet inte blir jämlikt, får de nu stöd av LO-förbundet Byggnads.

– Viljan från SSU om att få till en annan inriktning är klockren, säger förbundsordförande Johan Lindholm.

SSU är oroliga över att den framförhandlade Januariöverenskommelsen, alltså uppgörelsen mellan regeringen, Liberalerna och Centern, innehåller för mycket högerpolitik. 

Nu får SSU backning av LO-förbundet Byggnads. 

– Vi tycker att S måste ha ett större samhällsprojekt än att hålla SD borta från makten. Partiet tappar väljare. Man borde fokusera mer på att förbättra välfärden och minska klyftorna, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Kravet: Jämlik fördelningspolitik eller lämna

Den budget som nu förhandlas fram med Centern och Liberalerna och som läggs efter sommaren innehåller bland annat att värnskatten tas bort. SSU vill därför ha garantier från Socialdemokraterna – att om utfallet av budgetsamarbetet med Centern och Liberalerna inte blir fördelningspolitiskt jämlikt så bör Socialdemokraterna lämna det.

Grön skatteväxling skapar irritation

Byggnads är ett av flera fackförbund som tidigare kritiserat Januariöverenskommelsen, inte minst efter att regeringen beslutade att man skulle göra förändringar i arbetsrätten. Men Lindholm uppger även den så kallade gröna skatteväxlingen som ett problem om den inte förändras.

– Vi kan inte fortsätta sätta de som har mest i första rummet. De som bidrar mest till utsläpp i dag och de som tjänar mest är de som borde beskattas mest, säger Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.