Foto: Scanpix

Fackförbund: Ta bort karensdagen

Uppdaterad
Publicerad
Ta bort karensdagen och inför i stället karensavdrag, skriver tre företrädare för facket i en debattartikel.

Det skriver tre företrädare för facket på Svenska Dagbladets debattsida. De anser att ett avdrag skulle minska ”sjuknärvaron” och risken för smitta och även bli mer rättvist.

Avdraget bör vara på en femtedels veckoinkomst i stället för som nu inkomsten för en dag/ett arbetspass, enligt förslaget som ska presenteras närmare under politikerveckan i Almedalen.

De tre fackföreträdarna – Tobias Baudin (LO), Annelie Nordström (Kommunal), och Lars-Anders Häggström (Handels) – skriver i SvD att över två miljoner anställda i dag går till jobbet – trots att de borde sjukskriva sig och stanna hemma.

”Just nu ökar sjuknärvaron, mellan 2010 och 2012 med ungefär tre procent. Det innebär 140 000 fler sjuknärvarande”, hävdar Baudin, Nordström och Häggström i tidningen.

Ett karensavdrag skulle minska risken för smittspridning på arbetsplatser. Dessutom skulle flera orättvisor som följer av karensdagen minska, enligt artikelförfattarna.

”Problemen för dem som har sin arbetstid koncentrerad till långa arbetspass, exempelvis med ständig nattjänstgöring, skulle minska. De personer som har flera arbetsgivare och som med dagens system riskerar att få flera karensdagar i samma sjukperiod skulle få samma karensdag”, enligt fackföreträdarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer