Facket utslöt SD-förtroendevald

Uppdaterad
Publicerad

Dagen hade inte börjat bra för lastbilschauffören Fredrik Lantz. I brevlådan låg ett brev från hans fackförbund, Transportarbetarförbundet.

-Facket skriver att förbundsstyrelsen har behandlat mitt ärende och beslutat att uteslutningsgrund föreligger och att jag är utesluten ur förbundet från månadsskiftet, berättar Fredrik för SVT:s Agenda.

Fredrik Lantz ser sig själv som en alldeles vanlig lastbilschaffis, en sån som alltid gillat facket.

-Det har med solidaritet att göra, säger Fredrik. Om vi skulle ta bort facket från arbetarna så har arbetarna inget skydd mot oseriösa arbetsgivare.

Växande problem för facket

Men Fredrik Lantz är inte alldeles vanlig, han representerar ett växande problem för facket, ett problem man måste ta itu med. För Fredrik Lantz säger också sånt som facket absolut inte vill höra.

-Jag talar mot att ta in den här anhöriginvandringen, eller invandringen över huvud taget, säger Fredrik Lantz. Vi måste se om vårt eget hus innan vi hjälper andra. Vi vill hjälpa andra, men vi tror väl inte att lösningen är att ta in en massa invandrare när vi inte har till de som bor här helt enkelt.

Fredrik Lantz är Sverigedemokrat, och det är efter att han blivit lokalordförande som Transport beslutat utesluta honom.

Transport vill inte ställa upp

Transportarbetarförbundet har inte velat ge Agenda en teveintervju och vill inte kommentera det enskilda fallet. Men Transports hållning är att Sverigedemokraternas politik är rasistisk och därför inte förenlig med Transports människosyn.

LO centralt resonerar så här kring vilka som inte kan få vara med i facket.

-Man kan inte säga att någon inte får vara med för att de har en åsikt, däremot om de agerar på sätt som är emot stadgarna om allas lika värde och rätt, då får man ha en diskussion, då är det upp till förbundet hur man ska hantera det och där är det lite olika hur förbunden gör, säger Ulla Lindqvist, vice ordförande i LO.

150.000 debattörer utbildas

På LO:s kursgård norr om Stockholm har ett jättelikt projekt just dragits igång. 150.000 debattörer ska utbildas i konsten att argumentera mot främlingsfientlighet och rasism. Om till exempel nån i fikarummet säger att invandrarna är för många, då ska debattören agera.

-Som förtroendevald måste man ställa sig bakom den värdegrund som finns i fackförbundet, säger Kennet Bergqvist, facklig debattör. Sitter någon då och ifrågasätter invandringen och säger rasistiska grejer, då måste man ingripa, så är det bara.

LO är mycket noga med att påpeka att projektet handlar om fackliga grundprinciper. Inte om att stoppa Sverigedemokraterna i facket.

Men för Kennet Bergkvist är det ändå Sverigedemokraterna som är hotet, dom som försöker locka fackmedlemmarna till sig.

”SD försöker bli vän med arbetarna”

-Man försöker bli vän med arbetarna på något sätt, säger Kennet Bergqvist.

Lyckas man med det då?

-Ja, det måste man säga när Sverige demokraterna har tagit sig in i riksdagen och analyser visar att det är många arbetare som röstar på dem, säger Kennet Bergqvist.

-Är det många inom din yrkeskår som sympatiserar med Sverigedemokraterna?

-Jag känner till en hel del, och jag tror att det är många fler, säger chauffören Fredrik Lantz.

Tio procent inom Byggnads röstade på SD

Hur stort stöd Sverigedemokraterna har inom Transport vet vi inte. Men efter valet 2010 räknade att annat LO-förbund, Byggnads, ut att över tio procent av medlemmarna röstat på SD.

Så handlar den fackliga mobiliseringen mot främlingsfientlighet om att värna fackliga principer? Eller handlar det om att motarbeta just Sverigedemokraterna? För Sverigedemokraternas partisekreterare är svaret givet.

-Sverigedemokraterna har ett starkt stöd i LO-kollektivet och då är det klart att man vill bekämpa Sverigedemokraterna specifikt på grund av detta, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Att man ser Sverigedemokraterna som det stora hotet mot Socialdemokraternas kärnväljare mer än vad man ser andra partier.

Ulf Mattmar

ulf.mattmar@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.