Fackförbund: Arbetsförmedlingen bryter mot lagen

Publicerad

Fackförbundet ST riktar i dag skarp kritik mot Arbetsförmedlingen: De bryter mot lagen när de försöker tysta arbetsförmedlarnas egen kritik mot Fas 3, hävdar förbundet.

-En upplevelse i organisationen att man på något vis ska tystas, då är det väldigt allvarligt, säger fackföreningen ST:s förbundsordförande Anette Carnhede.

Upplever ni det?
-Ja, alltså det finns ju anställda som har upplevt sådana inslag den sista tiden.

När SVT började sin kartläggning av tredje steget i jobb- och utvecklingsgarantin: Fas 3, så skickade Arbetsförmedlingen ut ett brev till sina chefer runt om i landet:

”Hej! SVT har börjat göra intervjuer kring Fas 3. Troligen ska det ske över hela landet. Meddela oss om något är på g. Läs bifogad fil där du bland annat hittar ett enklare budskapsmanus som cheferna kan använda.”

I manuset stod det bland annat att de anställda skulle säga: ”Vår/Min bild är att väldigt många deltagare är nöjda med sin sysselsättning.”

-Det är frivilligt, och ett stöd som vi tillhandahåller, säger Helena Engqvist, presschef på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Men Anette Carnhede på ST vet flera exempel på chefer som säger att medieläckor ska efterforskas.

-Vi har haft ett antal incidenter, vi har haft möten med chefer det sista halvåret som faktiskt uttalat och sagt, att vi kommer att eftersöka vem som läcker till media och sådana händelser tillsammans med det här senaste brevet så upplevs det ändå som att det är ett försök att samordna, och gå ut med gemensam linje fri från kritik i media. Och då är det allvarligt, säger Anette Carnhede.

Fackförbundet ST har övervägt att ta till rättsliga ågärder mot Arbetsförmedligen efter att chefer hotat med att söka efter källor till mediauppgifter.

-Det är ny information för mig och det är helt emot de principer som jag står för. Det är självklart helt oacceptabelt om det är chefer som agerar på det sättet, säger Helena Engqvist, presschef på Arbetsförmedlingen.

Marja Grill
marja.grill@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer