Foto: TT

Fackförbund till attack mot bidragsjobb

Uppdaterad
Publicerad

Flera fackförbund riktar nu stark kritik mot de statliga lönesubventionerna, som enligt dem snedvrider konkurrensen och missbrukas av företagen. I år får 200.000 personer omkring halva lönen betald med skattemedel, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

Att så många människor får skattesubventionerade jobb kostar staten omkring 20 miljarder kronor om året. För att långtidsarbetslösa, funktionshindrade och nyanlända flyktingar ska komma i sysselsättning används olika former av anställningsstöd för att få företagen att ta emot arbetssökande.

”Systemet missbrukas”

Många arbetsgivare söker nu efter personer som har rätt till bidrag redan i annonserna. Det är att missbruka systemet, menar flera fackförbund som nu kritiserar mängden subventionerade jobb.

Agenda

– Förutom den osunda konkurrensen som det här skapar så blir inte de här anställningarna varaktiga. Det blir inga reguljära anställningar. Så fort bidraget är slut har man inget jobb längre. Då väntar en ny person med nytt bidrag som går in och tar det arbetet som man själv gjorde tidigare. Det här är ett jätteproblem, säger Malin Ackholt på Hotell- och restaurangfacket.

Också Handelsanställdas förbund är kritiskt och menar att vissa företag skor sig på bidragen.

– Bekymret är att i de allra flesta fall använder man sig av skattebetalarnas pengar för att subventionera sin egen lönsamhet. Och då är det förfärligt, säger Stefan Carlén på Handelsanställdas förbund.

”Leder till varaktiga jobb”

På Arbetsförmedlingens hemsida kan arbetsgivare välja mellan en lång rad olika subventionerade anställningsformer. Tanken är att bidragen ska hjälpa de som står långt ifrån arbetsmarknaden att få en sysselsättning. Och enligt arbetsmarknadsforskare leder ofta de riktade stödåtgärderna till varaktiga jobb.

– Huvudsaken när vi har tittat på detta har inte varit att se om företag kan sko sig på detta eller om brottslingar utnyttjar det för brottslig verksamhet. Det vi har försökt undersöka är om långtidsarbetslösa hjälps av det. Och då är svaret ja. Om man får ett subventionerat jobb så betyder det i normalfallet att man kommer till ett osubventionerat jobb snabbare än vad man annars skulle ha gjort, säger professor Anders Forslund på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

”Kan bli ohanterligt”

Om man också räknar in Rot-avdrag, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och sänkt krogmoms börjar de subventionerade jobben bli så många att man kan börja tala om hela branscher som är bidragsberoende, menar Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg.

– Tanken har inte varit att det här ska svälja hundratusentals människor som permanent ska reas ut på arbetsmarknaden. Vi behöver fler enkla jobb, helt enkelt. Sverige har Europas lägsta andel enkla jobb och utan dem blir det mer som ska subventioneras och fler både företag och personer som blir bidragsberoende. Jag tror att det blir ohanterligt, säger Anna Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet