– Tidigare har det inte alltid varit uttalat, och i vissa fall har det funnits en jargong av att man ska kunna tåla lite, men man ska inte behöva tåla något, säger förbundsordförande för Hotell- och restaurangförbundet Malin Ackholt. Foto: Jann Lipka / Yvonne Åsell / SvD / TT

Fackförbunden ett år efter metoo: ”Fanns en jargong av att man ska tåla lite”

Publicerad

Tusentals kvinnor i olika branscher gick samman under metoo-rörelsen hösten 2017 i protest mot sexuella trakasserier och övergrepp. SVT Nyheter har pratat med flera fackförbund för att se om situationen har förändrats ett år senare.

– Det här är värderingar som inte bara ska gälla hösten 2017, utan för all framtid, säger förbundsordförande Susanna Gideonsson.

I december 2017 trodde 22 av 28 arbetsgivare och 9 av 10 fackförbund att metoo-rörelsen skulle få långsiktiga konsekvenser, enligt en enkät som SVT Nyheter gjorde. Så här tycker fackförbunden i dag: 

Handelsanställdas förbund

– Det här är värderingar som inte bara ska gälla hösten 2017, utan för all framtid, säger förbundsordförande för Handels, Susanna Gideonsson. Foto: Pressbild Handels / Fredrik Sandberg / TT
Ett år efter #metoo

Förbundet representerar främst anställda inom detaljhandeln, i butik eller på lager. Det har över 150 000 medlemmar, majoriteten kvinnor. De fokuserar mycket av sitt arbete efter metoo på bättre anställningsvillkor.

– Flera av våra medlemmar är unga kvinnor som har dåliga anställningsvillkor. De har inte ställningen på arbetsplatsen för att kunna säga ifrån, menar förbundsordförande Susanna Gideonsson.

Förbundet påpekar att det är viktigt att arbetsplatser fortsätter att jobba med frågan.

– Det finns företag som vidtog åtgärder på en gång under metoo, och där syns det tydligt. Men det viktiga är att det inte är en engångsföreteelse. Det här är värderingar som inte bara ska gälla hösten 2017, utan för all framtid.

Journalistförbundet

Journalistbranschen var en av de branscher där flera gick ut med sina upplevelser och vittnesmål om sexuella trakasserier. Där ser man en viss förbättring vad gäller medvetenheten kring sexuella trakasserier.

– Fler har förstått vad sexuella trakasserier är, och hur det kan te sig. Man vet mer om hur man kan hantera situationen om man blir utsatt och det är mer accepterat att säga ifrån, säger vice ordförande Ulrika Hyllert.

Hon menar att arbetet med detta är i gång hos flera arbetsgivare, men att det kommer ta tid att förändra attityder och medvetenheten.

– Sexuella trakasserier kommer inte försvinna bara för att vi har pratat om det. Förhoppningsvis minskar det, men jag tror man är naiv om man tänker att själva fenomenet försvinner. Därför är det viktigt att arbetsgivarna håller i det här arbetet.

Hotell- och restaurangförbundet

– Tidigare har det inte alltid varit uttalat, och i vissa fall har det funnits en jargong av att man ska kunna tåla lite, men man ska inte behöva tåla något, säger förbundsordförande för Hotell- och restaurangförbundet Malin Ackholt. Foto: Jann Lipka / Yvonne Åsell / SvD / TT

Även förbundsordförande för Hotell- och restaurangförbundet, Malin Ackholt, lyfter tidsbegränsade anställningar som ett problem. Hon nämner även att man får utstå mycket från gäster och kunder som ung kvinna.

– Många arbetsgivare har infört nolltolerans mot trakasserier från gäster. Det är ett tydligt resultat av metoo. Tidigare har det inte alltid varit uttalat, och i vissa fall har det funnits en jargong av att man ska kunna tåla lite, men man ska inte behöva tåla lite. Man ska inte behöva tåla något, säger Ackholt.

Hon upplever dessutom att metoo har hjälpt de medlemmar som har tryggare anställningar att larma om de blir sexuellt trakasserade.

Unionen

Fackförbundet Unionen, som företräder över 650 000 tjänstemän i det privata näringslivet, anser att medvetenheten kring frågor som rör trakasserier har ökat under året som gått.

– Sedan skiljer det sig mycket mellan olika arbetsplatser. På de platser där arbetsgivaren aktivt har gått in och tagit upp frågan och försökt arbeta för att motverka trakasserier har medvetenheten ökat, men på andra ställen kanske man inte tycker att det hänt så mycket, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

Han menar att det måste finnas ett fortsatt fokus på frågan.

– Det kommer att krävas en långsiktighet, att insatsen förvandlas till vardag och integreras i den vanliga personalpolitiken på arbetsplater. Där finns det mycket kvar att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett år efter #metoo

Mer i ämnet