Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetsförmedlingen anklagas för hot och kränkningar Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fackliga larmet: Protesterade mot gräddfil – hotades av chef

Uppdaterad
Publicerad
Arbetsförmedlingen har kränkt och hotat fackliga förtroendevalda. Det hävdar fackförbundet ST efter en intern konflikt om nya lokaler till en stor IT-satsning.

Jobtech heter Arbetsförmedlingens satsning, där IT-utvecklare ska bygga upp ett ”digitalt ekosystem” som ska förbättra matchningen mellan jobb och arbetssökande.

Verksamheten kostar 40 miljoner årligen, och totalt 1,7 miljoner har hittills gått till egna lokaler i företagscentrum i Stockholm, Piteå och Visby. Det får nu kritik från fackligt håll – vilket har lett till en infekterad konflikt mellan Arbetsförmedlingen och ST-facket.

– Att gå och handla lokaler på stan samtidigt som vi lägger ned 130 kontor är inte acceptabelt, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST-facket på AF, som menar att processen bryter mot det interna regelverket.

Vill slippa juridik-trassel

Fredrik Andersson uppger att de förtroendevalda som ifrågasatt processen utsatts för kränkningar.

– Det handlar framför allt om verbala hot, som blir en inskränkning av den fackliga rollen. Från mitt perspektiv är det absolut inte acceptabelt att gå på fackliga företrädare som larmar om saker som rör ordning och reda.

Arbetsförmedlingen motiverar lokalerna med att Jobtech är en innovativ verksamhet. Enligt besluten behöver man ”kontakter med start-up bolag, entreprenörer och events” och placeringen ”utgör en del i vårt varumärke”. Man behöver också ”möjligheten att kunna ta ställning till och utveckla ny teknologi utan att bli intrasslat i Arbetsförmedlingens (eller en annan myndighets) specifika juridiska utmaningar”.

AF tillbakavisar

Linda Schön Doroci, tillförordnad direktör för Arbetsförmedlingen Direkt, uppger i en skriftlig kommentar att man inte anser att man brutit mot några regler.

”Det saknas praxis på området men vi har följt de rutiner vi finner vara mest lämpade”, skriver hon.

När det gäller uppgifterna om hot skriver hon:

”Det är naturligtvis inte bra om det uppstår situationer som leder till att en incidentrapport upprättas, men vi har följt de processer och rutiner som gäller för hanteringen av sådana ärenden. Och ST har varit involverade i hela processen, inklusive återkoppling och avslut av ärendet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbetsförmedlingens it-satsningar

Mer i ämnet