Ingemar Hansson, Skatteverkets generaldirektör utanför deras lokaler i Sundbyberg. Foto: TT

Fackordföranden: ”Hansson kan inte fortsätta som generaldirektör”

Uppdaterad
Publicerad

Från fackligt håll reagerar man starkt på uppgifterna om Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hanssons agerande. Fackförbundets ST:s ordförande Britta Lejon anser att Hansson skadat förtroendet för Skatteverket och att det vore olämpligt om Hansson skulle sitta kvar på sin post inom myndigheten.

– Jag kan bara konstatera att alla statligt anställda, och särskilt den högsta ledningen, ska hålla armlängds avstånd från allt som kan påverka verksamheten. Det har han inte gjort här, han borde ha förstått bättre. Det är ett olämpligt beteende. Jag tycker inte att han kan fortsätta som generaldirektör, jag tycker detta är olämpligt.

”Generaldirektör i allt man gör”

SVT Nyheter kunde tidigare på onsdagen avslöja att Hansson agerat juridiskt ombud åt sin särbo, vilket fick motparten, en arkitektfirma, att uppleva situationen svindlande och obehaglig. Hansson själv hävdar att han hjälpt sin särbo i egenskap av ombud till närstående, och att han i det avseendet inte missbrukat sin ställning som generaldirektör.

Förbundsordförande ST Britta Lejon

Men arkitektfirman, som Hansson agerat ombud mot, menar dock att de identifierat honom som Skatteverkets generaldirektör och att det faktum att han varit sin klient närstående aldrig framkommit. Men Britta Lejon menar att det inte spelar någon roll, oavsett.

– Så kan man faktiskt inte tänka som generaldirektör, man är generaldirektör för Skatteverket i allt man gör. Allt man gör påverkar också förtroendet för myndigheten. Det är skillnad mellan statliga verksamheter och privata.

”Vår högste chef”

Kritik hörs också på lokal nivå. Fackförbundet ST:s avdelningsordförande på Skattemyndigheten Anders Tell, som också var kritisk till Hanssons agerande när han förra gången var i blåsväder i samband med att han varnat vännen och förre toppdiplomaten Frank Belfrage för SVT:s granskning, ser också med besvikelse på hur generaldirektören agerat även denna gång.

– Det är som sist, det är förtroendeskadligt för Skatteverket. Alla myndigheter, Skatteverket i synnerhet, är boeronde av att det finns ett allmänt förtroende för myndigheten. Såhär negativ publicitet är naturligtvis skadligt för Skatteverket. Han är vår högste chef.

Diskuterades på styrelsemötet

Under onsdagen har facket hållit styrelsemöte på Skatteverket. Enligt Anders Tell var Hanssons agerande då uppe för diskussion. Den sammanlagda åsiktsbilden är att Hansson skadat förtroendet för Skatteverket.

– Men det finns de som kan förstå detta. Men den här balansgången blir knepigare desto högre chefsposten är. Jag har inte fått medlemmarnas reaktioner ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skatteverkets chef i blåsväder

Mer i ämnet