Statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson under kvällens duell. Foto: Henrik Montgomery/TT

Faktakollar från duellen mellan Löfven och Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen möttes Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i SVT:s stora partiledarduell i Norrköping. SVT faktakollade mötet i realtid.

Stefan Lövfen: ”Vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten på många år.”

Det är helt riktigt. Det andra kvartalet 2018 var ungdomsarbetslösheten 15,92 procent, enligt SCB:s säsongsrensade Arbetskraftsundersökningarna (AKU). Man får gå så lång tillbaka som tredje kvartalet 2001 för att få en lika låg andel (15,13 procent).

Faktakollen

Ulf Kristersson: ”Stefan Löfven, löften är inte oväsentliga, ni lovade att inte höja bensinpriset.”

M-ledaren har rätt i att Stefan Löfven och Socialdemokraterna lovade att inte höja bensinpriset men det har ändå gjorts flera gånger under mandatperioden.

Stefan Löfven: ”Ni lämnade efter er en högre arbetslöshet än när ni tillträdde.”

Det stämmer att arbetslösheten ökade under förra alliansregeringen från 5,9 till 7,07 mellan det tredje kvartalet 2006 och det tredje kvartalet 2014, enligt statistik från SCB.

Stefan Löfven: ”Som jag sa Pisa-mätningarna och Timss-mätningarna visar att kunskapsresultaten går upp.”

Det stämmer. Svenska elevers kunskaper har förbättrats sedan den dystra Pisa-mätningen som publicerades 2013, sett till internationella mätningar. I slutet av 2016 släpptes Pisa och Timss, som båda visade en viss uppgång för den svenska skolan. Svenska elever presterar bättre i matematik i årskurs 4 och 8, och bättre i naturvetenskap i årskurs 8. Samtidigt är det långt till de nivåer svenska elever presterade under början av 2000-talet.

Ulf Kristersson: ”Nästan var femte elev går ut nian utan betyg till gymnasiet.”

Sant. Under våren 2017 var det 18 600 elever, motsvarande 17,5 procent, som gick ut årskurs 9 utan gymnasiebehörighet. Det är en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med föregående läsår. Sett till Skolverkets statistik, som sträcker sig bakåt till 1998, är det den högsta siffran hittills. Skillnaden mellan olika elevgrupper är dock stor. Behörigheten bland elever med högutbildade föräldrar är 17 procentenheter högre än bland elever vars föräldrar har kortare utbildning. Bland flickor är behörigheten 7,2 procentenheter högre bland pojkar.

Ulf Kristersson: ”Polistätheten den lägsta på tio år.”

Det stämmer. Antalet poliser i Sverige har legat runt 20 000 sedan 2010, men antalet poliser per 100 000 invånare har minskat sedan 2010. Polistätheten är därmed den lägsta på tio år - 195 poliser per hundra tusen invånare. Detta är också lågt i ett europeiskt perspektiv. Antalet poliser som lämnat yrket har också ökat de senaste åren.

Dock ska man ha med sig att antalet civilanställda inom polisen har ökat under samma period. Civilanställda har inte polisutbildning och räknas inte som poliser i statistiken, trots att de kan jobba med brottsutredningar. Enligt polisens årsredovisning 2017 arbetar 19 741 poliser på myndigheten. Antalet civilanställda är 9 858. Om man räknar både poliser och civilanställda är polistätheten i stort oförändrad de senaste sju åren.

Stefan Löfven: ”Det är dubbelt så många som har påbörjat en polisutbildning.

Vi kan konstatera att antalet platser på polisutbildningen har utökats, det stämmer. Från 850 till 1 600 2017. Dock fylls inte alla platser. 1 265 polisaspiranter antogs under 2017 och våren 2018 påbörjade 541 personer polisutbildningen. Hösten 2018 har 791 personer erbjudits en utbildningsplats efter att ha blivit godkända i alla moment vid antagningen, enligt rekryteringsmyndigheten. Hur många av dessa som faktiskt påbörjat utbildningen finns det dock inte några siffror på förrän om några veckor.

Ulf Kristersson om gymnasielagen:”Lagstiftningen är så dålig att domstolarna inte ens kan tillämpa lagstiftningen.”

Inte helt sant. Två av Sveriges fyra migrationsdomstolar har underkänt bestämmelsen. Migrationsverket avvaktar med att tillämpa den nya så kallade gymnasielagen eftersom man anser läget för rättsosäkert, och inväntar just nu beslut från Migrationsöverdomstolen, som är högsta instans. Först efter valet, om ungefär en månad, kommer domstolen att meddela ett prejudicerande beslut. Den omdiskuterade gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli och är tänkt att innebära att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet om de inleder studier. Cirka 9 000 personer berörs.

Ulf Kristersson: ”Vårdköerna har trots era skattehöjningar blivit dubbelt så långa, det är allvarligt.”

Delvis sant. Påståendet om vårdköerna har tidigare granskats av Sveriges Radio inom ramen för faktakollssamarbetet Faktiskt. Man kan hävda att köerna har fördubblats under den senaste mandatperioden, om man med vårdköer menar antalet patienter som har väntat längre än 90 dagar på behandling. Räknar man alla patienter som väntar på vård, oavsett hur länge de väntat, är ökningen 14 procent.

Stefan Löfven: ”Du kan inte anställa lärare med skattesänkningar, inte poliser heller, och inte sjuksköterskor. När du tar bort så mycket som 100 miljarder som ni har tillsammans i era förslag, då blir det faktiskt urgröpt välfärd.”

SVT:s Faktakollen har tidigare stämplat detta påstående missvisande. Ledande socialdemokrater har vid upprepade tillfällen återkommit till argumentet att en röst på Alliansen innebär skattesänkningar med 100 miljarder kronor. Påståendet är missvisande då Alliansen inte har presenterat något gemensamt budgetförslag och Socialdemokraterna har räknat ut siffran genom att helt enkelt slå ihop samtliga borgerliga partiers budgetar för 2018, som vardera föreslår skattesänkningar mellan 30-40 miljarder kronor.

Ulf Kristersson: ”Problemet med höga skatter är att det är för få människor som tjänar pengar på att gå till jobbet och för många människor som i praktiken förblir i bidragsberoende.”

Det stämmer att det i dag finns familjer som inte tjänar på att ta ett jobb, då bidragen totalt sett skulle minska till familjen men det rör sig om en liten grupp av den totala arbetskraften, med ganska specifika förhållanden. Enligt Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO), som räknat på 15 olika familjekonstellationer, så är det en av familjebildningarna som förlorar inkomst. Det rör sig om en familj där två vuxna är arbetslösa och har fyra barn. Om en av de tar ett jobb med lägsta lön, omkring 20 000 kronor, så förlorar familjen 10 kronor. För alla andra i denna kartläggningen så lönar det sig att ta ett jobb. För de andra konstellationerna rör det sig om en ökad inkomst mellan 500 kronor till omkring 6 000 kronor.

Uppdatering: Rättelse 2018-09-01: I en tidigare version stod det att vi stämplat Stefan Löfvens påstående om ”Alliansens skattesänkningar” fel, det är nu ändrat till missvisande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet