Foto: TT

UD: Löfven tog upp fallet Maru med Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) tog i går upp fallet Fikru Maru med Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn. De båda möttes i Israel i samband med Shimon Peres begravning.

Enligt Karin Nylund, presskommunikatör på utrikesdepartementet (UD), ska Löfven då ha framfört Sveriges krav på Etiopien att den fängslade läkaren Fikru Maru behöver få adekvat vård och att rättsprocessen mot honom bör hanteras skyndsamt.

Två gånger den senaste veckan har regeringen agerat i fallet Fikru Maru. I måndags och i torsdags hölls möten med Etiopiens Sverigeambassadör.

– Utrikesminister Margot Wallström (S) har framfört sin oro för Marus hälsa och Sverige kräver att rättsprocessen ska fullföljas skyndsamt, säger Nylund.

Ny vädjan

Enligt Karin Nylund har Etiopiens Sverigeambassadör vid två tillfällen kallats upp till UD för att diskuterat den fängslade läkarens fall. Det senaste mötet skedde tidigare i veckan.  

I ett öppet brev till svenska myndigheter vädjar nu den sjuke läkaren Fikru Maru att Sverige skärpa sin kritik mot det etiopiska rättsväsendet.

Maru vårdas på sjukhus i Etiopien för en kollapsad lunga och därför har den planerade rättegången skjutits upp. Fikru Maru misstänks för mutbrott i Etiopien.  

– Han behöver vård nu och det är viktigt, säger Nylund. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet