Fängelse för dödsmisshandel i Landskrona

Publicerad

Den 23-årige mannen som misshandlade en 78-årig kvinna till döds på en parkeringsplats i Landskrona döms till ett år och tio månaders fängelse för bland annat vållande till annans död.

23-åringen ska också skadestånd till den äldre mannen med sammanlagt 61.944 kr.

En 78-årig kvinna föll baklänges i samband med bråket den 29 mars och slog sig så illa i bakhuvudet att hon två dagar senare avled.

Oprovocerat våld
Mannen döms för att ha misshandlat kvinnan och därmed vållat hennes död. Han döms också för att ha misshandlat hennes 71-årige make.

Domstolen anser det bevisat att 23-åringen oprovocerat angripit den äldre mannen med knytnävsslag mot huvudet och ryggen, likaså att han angrep kvinnan med ett knytnävsslag mot huvudet när hon skulle hjälpa sin make.

Mannen var helt klar över att det var en äldre kvinna han utdelade slaget emot, menar tingsrätten.

Tungt vittnesmål
Tingsrätten tar fasta på att ett vittne på 20 meters håll kunde se att det var en äldre kvinna. Då bör också 23-åringen ha uppfattat att det var en äldre kvinna han slog, menar rätten.

Domstolen anser att det är hänsynslöst att utdela slag mot en äldre kvinna och det är därför misshandeln betraktas som grov. Man bör räkna med att äldre har svårt att värja sig och att de kan falla om de får ta emot slag.

Att slå den gamla kvinnan i huvudet är enligt domen ”ett medvetet risktagande”. Om slaget, som i det här fallet, leder till offrets död, blir bedömningen att det rör sig om grovt vållande till annans död, förklarar tingsrätten i ett pressmeddelande.

Domen överklagas
Advokat Leif Silbersky har redan bestämt sig för att han och hans klient ska överklaga tingsrättens dom. Men han tror inte att han i hovrättsförhandlingarna kommer att kunna åberopa någon ny bevisning eller kalla in nya vittnen.

Enligt Leif Silbersky har tingsrätten lagt för stor vikt vid ett vittnes uppgifter och inte tagit tillräcklig hänsyn till vad rättsläkaren sagt om den äldre kvinnans död.

-Han förklarade ju i domstolen tydligt och klart att min huvudmans version av händelseförloppet, utifrån medicinsk synpunkt, kunde vara helt korrekt och riktigt, säger Silbersky.

För att vara en fällande dom anser han att straffet kan vara rimligt och ser därför tingsrättens straff som ett nederlag för åklagaren.

-Man ska ha klart för sig att åklagaren yrkat på ett flerårigt fängelsestraff. Nu har åklagaren fått bifall på samtliga punkter och ändå går tingsrätten inte på åklagarens linje, utan sätter straffet till ett år och tio månader.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer