Mats Danielsson, vett- och etikettexpert: ”Det är svårt att uppfostra andra på bussen”. Foto: SVT Morgonstudion / Ann Sehlin, SVT

Får man tacka nej till en kram och läxa upp en bussnorare?

Uppdaterad
Publicerad

Mats Danielsson, vett- och etikettexpert, reder ut hur man ska bete sig mot varandra i pandemitider. 

Pandemin har fört med sig helt nya dilemman när det gäller det sociala samspelet. Vett- och etikettexperten Mats Danielsson säger i SVT:s Morgonstudion att ett nytt sätt att visa sig artig har blivit att säga att man inte har corona om man råkar hosta till av annan anledning. Men att läxa upp någon som snörvlar på bussen rekommenderar han inte. 

– Det vet vi alla att det är svårt att uppfostra andra på bussen. Så i det läget drar man sig bara tillbaka om det är möjligt. Annars får du försöka vända dig om, säger han.

Coronapandemin

Det finns en del som tycker att det är svårt att signalera att man inte vill kramas, men där tycker Mats Danielsson att artig ärlighet är det bästa.

– Det är bara att säga 'nej tack, just nu håller jag avstånd, så vi tar det i framtiden'.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet