Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. Foto: Scanpix

”Fara att känsliga uppgifter om svenskar sprids”

Publicerad

I dag kunde SVT avslöja att USA sedan 2011 får tillgång till FRA:s kabelavlyssning. Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger att uppgifterna i dokumenten väcker oro.

– Det finns många problematiska bottnar med det är. De går tillbaka till: Vad är det för material, hur sållat är det materialet och vilken kontroll eller försäkring har man hur det här materialet kan utnyttjas av ens partner.

Finns det en fara att känsliga uppgifter om svenskar slinker med här?

– Självklart finns det det.

FRA ”teknikskt innovativ” partner till USA

I ett av de läckta dokument från den 18 april i år kan vi läsa:

“NSA’s relationship with the FRA, an extremely competent, technically innovative, and trusted Third Party partner, continues to grow. The FRA provided NSA with access to its cable collection in 2011, providing unique collection on high-priority Russian targets.”

(”NSA:s samarbete med FRA, en utomordentligt kompetent, tekniskt innovativ och pålitlig samarbetspartner, fortsätter att växa. FRA gav NSA tillgång till sina insamlade kabeldata 2011 och tillhandahöll därmed unika uppgifter om högprioriterade ryska mål”.)

Kopplas ihop med ny lag

Wilhelm Agrell kopplar ihop texten om tillgången som USA får 2011 med att FRA-lagen trädde i kraft 2008 och FRA då har fått tillgång till de fiberoptiska kablarna.

– Då får också NSA tillgång till det här materialet. Det framgår inte hur den här accessen går till och hur omfattande den är. Om det är så att NSA har egen access till ett materialflöde i realtid eller om det är ett bearbetat material som går vidare via FRA. Det är en rätt stor skillnad, vad gäller volym men också konstitutionellt.

Vad är det som får NSA att skriva att det är viktigt att det hålls hemligt på grund av Sveriges neutralitet?

– Det här är den kutym som finns inom signalspaningsvärlden. Man skyddar sina partnerrelationer. Det gäller att inte genera sina partners, för det kan leda till politiska konvulsioner i landet som gör att man går miste om en samarbetsrelation. Det inte av snällhet man gör det här, det är av egenintresse. Det är också därför Snowdendokumenten inte bara är ett irritationsmoment för NSA, de är en katastrof för NSA.

I Agenda i kväll

I kvällens Agenda intervjuas Fredrick Federley (C), en av FRA-lagens främsta kritiker. Under den hårda debatten innan lagen röstades genom i riksdagen övertalades Federley till slut att rösta ja.

Med i samtalet i Agenda är även Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Agenda sänds kl 21.15 i SVT2.  Programmet kan också ses direkt på SVT Play eller i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet