Hård kritik mot flera svenska storföretag

Uppdaterad
Publicerad

En leverantör ger anställda ledigt bara en dag i månaden. Nu får Jula och flera andra svenska företag kritik i en ny rapport.

2005 granskade Swedwatch Clas Ohlson, Biltema och Julas inköp i Kina. Rapporterna visade på stora brister i företagens kontroll på arbetsvillkor och miljöhänsyn. Samtliga företag har sedan dess ökat sin insyn och ställt högre krav på sina leverantörer.

Men en ny rapport från 2012 visar att arbetsmiljön för de anställda vid underleverantörer i Kina innebär farliga maskiner, extremt långa arbetsdagar och arbete på ackord vid farliga och mycket tunga maskiner utan raster.

Swedwatch har besökt några av dessa fabriker och kunnat konstatera att arbetsmiljön på många ställen är rent av farliga.

På en fabrik som tillverkar varor åt Biltema och Jula arbetar de anställda mellan 11 och 13 timmar per dag.

Hos Julas leverantör får de bara ledigt en dag i månaden, trots att de enligt kinesisk lag har rätt till minst en ledig dag i veckan.

–Det som vi jobbar mycket med, det är att försöka påverka, att försöka ha en dialog, säger Joachim Frykberg, vd på Jula.

Vad ställer ni för krav då?

–Vi har ett antal kravställningar som vi ställer på våra leverantörer att de ska leva upp till för att vi ska samarbeta med dem.

Biltema och Rusta säger att de är positiva till rapporten och att de vill fortsätta att öka insynen hos sina leverantörer i Kina.

SVT har sökt Clas Ohlson men inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer