Foto: TT

Farliga ämnen i kläder identifierade

Uppdaterad
Publicerad

Det kan finnas betydligt fler farliga ämnen i våra kläder än tidigare känt, uppger Kemikalieinspektionen i en ny rapport.

Vi konsumerar allt fler textiler, och med det ökar användningen av kemikalier. Inom EU konsumerar vi cirka 19 kilo textilier per år och person. I Sverige är siffran 14 kilo, uppger Kemikalieinspektionen. De har granskat farliga ämnen i kläder och hittat hundratals som är farliga för människan och miljön.

Mycket kemikalier i vanliga t-shirts

För att tillverka ett kilo tyg till t-shirts används tre kilo kemikalier. En del av dessa finns kvar i tröjan du sedan köper, uppger myndigheten. Sedan tillkommer kemikalier för att motverka mögel och svettlukt.

– Endast ett fåtal ämnen är begränsade i textilier och vi tycker att reglerna behöver utvecklas. I många fall saknas det kunskap om vilka kemiska ämnen som finns i textilierna och informationsöverföringen i leverantörskedjorna behöver förbättras, säger Susan Strömbom på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Drygt tio procent av de ämnen som myndigheten undersökte bedöms vara skadliga för människor. Det handlar bland annat om färgämnen som kan orsaka allergier.

– I studien såg vi att många färgämnen kan vara allergiframkallande, de flesta av dessa ämnen ingår dock inte när man testar orsakerna till allergi, säger Susan Strömbom.

Ungefär fem procent av ämnena Kemilkalieinspektionen fann bedöms kunna ha mycket skadlig påverkan på miljön.

Kemikalieinspektionens undersökning

  • När myndigheten granskade 2.500 ämnen i textilier visade sig mer än 350 av dem vara hälso- eller miljöfarliga.
  • Bara 53 av ämnena är i dag förbjudna inom EU.
  • Kemikalieinspektionen har från olika databaser identifierat minst 3.500 kemikalier som har koppling till textilier.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.