Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Färre asylsökande till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet människor som söker asyl i Sverige minskar. Det visar de nya siffrorna från Migrationsverket.

De senaste sju dagarna har 6134 personer sökt asyl i Sverige. Föregående sjudagarsperiod som presenterades för tre dagar sedan var motsvarande siffra 7114 personer sökte asyl. I helgen kom färre än 800 personer, att jämföra med helgen innan då det kom drygt 1 300 personer. Det kommer generellt färre människor på helgerna.

I lördags och söndags kom 392 respektive 375 personer och sökte asyl i Sverige. Så lågt har antalet inte varit sedan i början av september.

Spår fortsatt minskning

Minskningen beror på flera saker, men om Sveriges nya asylregler, som presenterades av regeringen i tisdags, ska ha något med minskningen att göra är fortfarande svårt att säga.

– Jag vill inte dra sådana slutsatser än. Men reglerna och gränskontrollerna gör nog att antalet asylsökande kommer att fortsätta minska, säger Anders Westerlund, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

Däremot pekar han på att flyktingströmmarna från Turkiet upp mot Europa har minskat. Till den grekiska övärlden kom 17.139 flyktingar under förra veckan (19-26 november), enligt statistik från Internationella organisationen för Migration (IOM). Det är en halvering (48 procent) från veckan dessförinnan. De föregående veckorna låg antalet ankommande mellan 5.000 till 7.000 dagligen, enligt IOM.

”Minskat drastiskt”

– De har minskat drastiskt de senaste veckorna. Dels har det med väderförhållanden att göra, sjövägen från Turkiet blir mer osäker att ta. Sedan har nästan alla västra balkanländer infört någon form av gränskontroll, vilket gör det svårare och tar längre tid för flyktingarna att komma, säger Anders Westerlund.

Gränsen mellan Makedonien och Grekland är hårt bevakad vilket gör att det tar långt tid att ta sig igenom där.

– Det skapas flera flaskhalsar, många fastnar på olika ställen. Men värt att ha i åtanke är att trots den senaste tidens minskning så har vi historiskt sett fortfarande väldigt höga veckosiffror, säger Anders Westerlund.

Röda korset har minskat personalen

Samir Faizi, har flytt från Afghanistan och kom till Sverige från Danmark för två dagar sedan. Nu är han på väg till Finland för att kunna återförenas med sin familj och vänner som bor där.

– Jag har hört att situationen för afghaner i Sverige inte är särskilt bra. Jag vill åka till Finland nu, säger han till SVT Nyheter.

Pernilla Tellström Bark, Röda Korsets gruppledare på Centralstationen i Stockholm ser också att det kommer färre flyktingar. Man har kunnat halvera sina arbetsgrupper sedan Sverige införde gränskontroller.

– Efter att flyktingkontroller infördes så kommer det färre. Vi har ingen samlad siffra men jag uppfattar det som att hälften eller kanske ännu färre kommer nu. Förr var vi ungefär 10-13 personer per pass och nu efter lagändringen är vi kanske 4-5 personer per pass, säger hon.

Även i Norge och Tyskland har antalet asylsökande minskat. Förra veckan kom 968 personer till Norge, jämfört med 2 108 veckan dessförinnan, enligt norska NTB. Enligt tyska Spiegel går flyktingmottagandet starkt tillbaka i Tyskland. Tidigare i höst har det varit 10.000 per dag som kommit till Tyskland, i fredags var det 3426 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet