Överläkaren Åsa Landerholm tror att minskningen av rehabpatienter har med utvecklad vård att göra. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Färre covidpatienter behöver omfattande rehabilitering

Publicerad

Efter den första vågen coronasmitta var det många patienter som behövde långvarig rehabträning och sjukvården befarade att behovet skulle öka under den andra vågen. Men så har det inte blivit.

– Nu kommer inte lika många patienter och de är inte lika sjuka, säger Åsa Landerholm, överläkare på neurologiska rehabiliteringskliniken på Stora Sköndals sjukhus i Stockholm.

Anledningen är att patienter som insjuknar i covid-19 får en annan sjukvård nu jämfört med för ett år sedan.

– Man har lärt sig att vänta med att intubera och lägga i respirator, säger Åsa Landerholm.

Bland de som blev svårt sjuka i covid-19 förra våren var det en stor del som snabbt sövdes ner och lades i respirator. Många låg nedsövda i två-tre veckor vilket innebär en stor påfrestning på kroppen och kräver en lång och intensiv rehab-träning för att patienten ska kunna komma tillbaka efter sjukdomen.

Betydligt färre på rehab

Ännu finns inga siffror på exakt hur stort behovet är av rehabilitering efter Covid-19. Men enligt SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, pågår cirka 400 studier i ämnet och under våren 2021 väntas flera studier bli klara.

– Men det är väldigt stor skillnad nu jämfört med förra året. Under den första vågen hade vi på neurologiska rehabiliteringskliniken på Stora Sköndal cirka 50 patienter. Under den andra vågen har vi hittills haft högst 10 patienter. Och ungefär den skillnaden ser vi också på de andra neurologiska rehabiliteringsklinikerna i Stockholm, säger överläkare Åsa Landerholm.

Men även om det är färre som behöver specialiserad rehabilitering så är det trots allt många som blir allvarligt sjuka och behöver stora insatser för att bli återställda.

– Vi ser fortfarande relativt friska människor som blir väldigt sjuka. Det får vi inte glömma bort, säger Åsa Landerholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.