Färre dör i snöskoterolyckor

Publicerad

Allt färre personer dör i snöskoterolyckor. På tio år minskade antalet omkomna i snöskoterolyckor från 18 personer 2007/2008 till åtta personer ifjol.

Det visar en ny rapport från Nationella Snöskoterrådet.

Snöskotern har blivit allt populärare under de fyrtio som den använts men också varit ett olycksdrabbat färdmedel, konstaterar rådet. Mellan 1973 och 2017 omkom 360 snöskoterförare.

Åtta omkom ifjol

Flest antal skoterförare omkom vintersäsongen 2007/2008 då 18 personer fick sätta livet till. Men under de senaste tio år har en stor förändring skett och säsongen 2017/2018 hade siffran sjunkit till åtta omkomna.

Bättre förare och mindre alkohol

– Vi har nu funnits i tio år och bidragit till att bryta en dyster utveckling. Det finns flera orsaker till förändringen. Snöskotrarna blir allt bättre, fler förare skaffar förarbevis, kunskapsnivåerna blir bättre och attityderna till alkohol striktare. Det är alla sakrågor som vi arbetar nedm säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet.

Nationella snöskoterrådet bildades 2007 som ett samverkansorgan mellan de centrala aktörerna i snöskoter-Sverige. Bakgrunden var bland annat de många allvarliga snöskoterolyckorna som inträffade i början av 2000-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer