Foto: TT

Färre huvudskador efter hjälmtvång

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som vårdas på sjukhus med huvudskador efter cykelolyckor har minskat drastiskt sedan hjälmtvånget infördes. Det visar siffror som Dagens Nyheter låtit Socialstyrelsen ta fram.

Lagen om hjälmtvång infördes i januari 2005, och har sedan dess visat sig ha stor effekt – antalet barn som vårdas med huvudskador efter cykelolyckor har minskat kraftigt.

Minskningen var 43 procent mellan 2005 och 2014, medan den för vuxna var 32 procent, enligt Dagens Nyheter.

Användingen ökat

En del av förklaringen till minskningen kan vara att cykelåkandet minskat i Sverige över tid, men förändringen i antalet personer som läggs in på sjukhus är större.

Och enligt observationer som Väg- och transportforskningsinstitutet gjort har användningen av cykelhjälm ökat sen 2005.

Smittoeffekt

Barn under 15 år måste använda hjälm när de cyklar, men användningen av hjälm har ökat även bland vuxna sedan lagen infördes.

– Det är intressant med ”smittoeffekten” bland vuxna. En förklaring skulle kunna vara att föräldrar vill föregå med gott exempel. Den utvecklingen är förstås positiv, säger Maria Melkersson, utredare på myndigheten Trafikanalys.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer