Färre insatser för långtidsarbetslösa under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Långtidsarbetslösheten har ökat i spåren av coronapandemin. Samtidigt ledde pandemin till att det under 2020 blev färre insatser för just långtidsarbetslösa, visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Pandemin har orsakat rekordhög långtidsarbetslöshet, trots att arbetslösheten i stort sjunkit undan något. Arbetsförmedlingens siffror för april visar att 188.000 personer nu är långtidsarbetslösa, och prognoserna visar att det kan bli så många som 200.000 personer.

– En risk är ju att arbetslösheten biter sig fast, därför är det väldigt viktigt att långtidsarbetslösa får stöd i att komma tillbaka genom olika aktiviteter. För många kan det krävas en kombination som innefattar både utbildning och kontakt med arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

”Svårare för arbetsgivare”

Samtidigt har flera av de insatser som riktas till långtidsarbetslösa varit svåra att få till under pandemin. Om man jämför med 2018, det vill säga före beslut fattades om neddragningar i Arbetsförmedlingens verksamhet, så har betydligt färre insatser gjorts. Insatser vars syfte är att få in dem i arbetsmarknaden som står längst bort ifrån den.

  • Extratjänster: 2018 anordnades cirka 15.600 extratjänster, under  2020 mer än halverades dessa till 7.200.
  • Nystartsjobb: 2018 blev det ca 32.600 nystartsjobb, förra året knappt 25.000.
  • Praktik: 2018 anordnades 3.100 praktikplatser, förra året cirka 980 stycken.

– Under början av pandemin var det svårt att använda sig till exempel av subventionerade anställningar. Det är klart att det varit mycket svårare när vi inte varit på våra arbetsplatser, och svårare för arbetsgivare att ta hand om personer och handleda i den typen av insatser, säger Annika Sundén.

De första månaderna av 2021 så ökar siffrorna igen.

– Nu har vi lärt oss mycket och börjat arbeta på nya sätt, så det har blivit enklare. Det är fortfarande svårare än tidigare så klart, säger Annika Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.