Martina Holmberg/TT Foto: TT

Färre plastförpackningar till återvinning förra året

Uppdaterad
Publicerad

Återvinningen av plastförpackningar minskade något förra året. Det visar en rapport från Naturvårdsverket.

– Vi ser att mer plast tillverkas och då måste det finnas någon som vill ha den, säger Agnes Willén, handläggare på Naturvårdsverket.

Sverige blev bättre på att återvinna förpackningar förra året. Totalt kunde 72 procent av förpackningarna återvinnas, en ökning med tre procentenheter från året innan, visar nya siffror från Naturvårdsverket.

”Knepigt material”

När det gäller plastförpackningar ser det lite sämre ut. Även om målet på 30 procent uppfylls, så återvinns inte ens hälften av plasten i förpackningarna. 44 procent av plastförpackningarna återvanns förra året, jämfört med året innan då 47 procent återvanns.

– Plast är ett knepigt material, det är komplext eftersom det finns så många olika typer av plast och de måste kunna sorteras ut, säger Agnes Willén, handläggare på Naturvårdsverket.

Mer plast tillverkas

Dessutom måste det finnas någon som efterfrågar plasten.

– Efterfrågan matchar inte alltid tillgången. Vi ser att mer plast tillverkas och då måste det finnas någon som vill ha det och göra nya produkter av plasten, säger Agnes Willén.

Hon bedömer att efterfrågan på plast just nu är ganska låg.

– Det har varierat ganska mycket när det gäller att hitta avsättning för plasten. Just nu verkar efterfrågan vara ganska låg.

”Fluktuerar över året”

Håkan Ström, pressansvarig på Förpacknings- och tidningsinsamling som ansvarar för att förpackningarna kommer tillbaka, tycker inte att minskningen för den återvunna plasten är så förvånande.

Han tycker att det blir allt bättre. Vi återvinner mer totalt, även om just plasten dippar nu. Producenterna blir bättre på att tillverka förpackningar som kan återvinnas, och lär sig mer om design för kretslopp.

 – Jag vill börja med att konstatera att plaståtervinningen är långt över målet på 30 procent, och siffrorna för återvinningen fluktuerar lite över åren. Beteendet för återvinning finns där hos konsumenterna, det ser vi på de övriga förpackningsslagen, säger han till TT.

Så räknas återvinningsgraden ut

Materialåtervinningsgraden beräknas genom att de totala mängderna som rapporterats som materialåtervunna divideras med mängderna som totalt har satts på marknaden av samma förpackningsslag.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.