Färre undersköterskor ökar riskerna i vården

Uppdaterad
Publicerad

Att fasa ut undersköterskorna och istället satsa på sjuksköterskor var en medveten strategi. Men en ny rapport visar nu att detta ökat riskerna i vården.

Var fjärde undersköterska har försvunnit från sjukvården sedan mitten på 90-talet. Det visar en rapport från fackförbundet Kommunal som presenteras i dag. Det stora tappet riskerar enligt rapporten att gå ut över patientsäkerheten.

Uppgifter faller mellan stolarna

Sedan 90-talet har det pågått en förändring inom sjukvården där undersköterskor bytts ut mot sjuksköterskor. Tanken har varit att professionalisera vården med mer välutbildad personal.

Men enligt en nyutkommen rapport från fackförbundet Kommunals så har förändringen istället lett till att riskerna ökat för patienterna, eftersom det är oklart vem som ska göra de uppgifter som undersköterskorna tidigare gjorde.

– Det handlar om basala brister i den individuella patientsäkerheten som till exempel att få hjälp med att gå på toaletten och att få hjälp med hygienen, säger fackförbundet Kommunals ordförande Anneli Nordström. Det har också lett till att det är oordning kring sängarna och på vårdavdelningarna.

Enligt rapporten har var fjärde undersköterska försvunnit de senaste 20 åren. Det har lett till att både sjuksköterskor och läkare tvingas utföra uppgifter som de egentligen inte har tid med.

– Vi har ingenting emot att våra medlemmar vidareutbildar sig till sjuksköterskor men det ska fortfarande vara rätt kompetens på rätt sysslor. Den här undersökningen visar att det inte är så i dag, vilket leder till en ineffektiv verksamhet.

Ljumt intresse för undersköterskeutbildning

Samtidigt oroas Anneli Nordström över att så få ungdomar vill utbilda till undersköterska i dag.

– Jag tror att det till viss del beror på att undersköterskor i dag är hänvisade till äldreomsorgen och får allt svårare att hitta jobb inom sjukvården, säger Anneli Nordström. Börjar man återanställa undersköterskor på sjukhusen igen tror jag att undersköterskeutbildningen skulle bli mer attraktiv.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer