Vid det senaste riksdagsvalet, 2014, röstade 89 procent av de inrikesfödda, medan endast 72 procent av alla utrikesfödda röstade. Foto: Bertil Ericson/TT

Färre utlandsfödda röstar jämfört med inrikesfödda

Uppdaterad
Publicerad

Personer födda i Sverige röstar i större utsträckning i riksdagsvalet jämfört med personer födda utomlands, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

– Personer som kommer från länder där man inte haft erfarenhet av att rösta gör det i mindre grad när de kommer till Sverige, och tvärtom. Så valdeltagandet är högre bland till exempel människor som kommer från Nordamerika och Sydamerika, än Asien och Afrika, säger Richard Öhrvall, doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

Problematiskt   

Vid det senaste riksdagsvalet, 2014, röstade 89 procent av de inrikesfödda, medan endast 72 procent av alla utrikesfödda röstade. Richard Öhrvall säger att skillnader i valdeltagandet kan vara problematiskt.

Val 2018 – #dinröst

– På valdagen ska vi välja vilka som ska styra landet och vilken politik de ska föra. Om då de som inte röstar har andra ståndpunkter än de som röstar, då speglar inte valresultatet folkviljan, säger han. 

Få fler att rösta

Sveriges kommuner och landsting arbetar med att öka valdeltagandet bland utrikesfödda, bland annat genom att öppna upp förtidsröstningen på folktäta platser och utbilda lokalt etablerade personer till att informera om valet.

– Forskning visar att olika informationsinsatser, till exempel att skicka brev och sms till väljare, också leder till att de röstar i högre grad, säger Richard Öhrvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet