Foto: Annika Karlsson/Statens veterinärmedicinska anstalt.

Fästingar väller in till myndighet efter uppmaning att posta plågan

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än en månad har över 400 fästingar kommit in till Statens veterinärmedicinska anstalt. Detta efter en uppmaning till människor norr om Dalälven att skicka in sommarplågan.

– Vi är lite överraskade att det redan är så många. Men kul att folk är så engagerade, säger forskningsledaren för projektet Anna Omazic.

I början på juni skickade Statens veterinärmedicinska, SVA, ut en uppmaning till personer norr om Dalälven att inte mosa ihop sin fästing utan skicka iväg den till myndigheten.

Fästingar norr om Dalälven

Sedan dess har myndigheten packat upp och lagt ner 457 stycken fästingar i frysen. Men det lär inte ta stopp där – insamlingen kommer att fortsätta ända fram till den 31 oktober i år.

– Framför allt har fästingar kommit in från Sundsvall, Sandviken och Gävle och har plockats från hund, katt och människor. Men även från några gnagare, säger forskaren Omazic.

Anledningen till varför SVA just vill ha fästingar norr om Dalälven är att fästingarnas utbredning påverkas av klimatförändringar och den går fortare norra delarna av världen.

– Utbredningen av den vanligaste fästingen förväntas öka i norden, säger Omazic.

TBE och borrelia undersöks

För att inte fästingen ska smita så uppmanar SVA att den läggs i en bruk eller en väl sluten plastpåse innan den skickas iväg med post.

Smittor som kommer att undersökas är bland annat TBE och borrelia – och det lär ta tid.

– Exakt alla fästingar ska artbestämmas sedan ska de analyseras. Men för att vara så effektiv som möjligt kommer vissa läggas i samma analys om de är från samma ort, region eller art, säger Anna Omazic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.