Foto: Scanpix/SVT

Fatima övervakades av sin familj dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Fatima är en av alla de unga som upplevt förtryck från sin egen familj. – Många gånger hoppades jag på att bli slagen istället för att behöva höra de där elaka orden, säger hon till SVT.

Kontrollen var en del av Fatimas vardag och hon var ständigt övervakad av sina föräldrar och bröder. Ständigt otrygg.

– Jag fick inte sitta vid datorn och min pappa kontrollerade min mobil. Ofta fick jag inte gå ut när jag kom hem från skolan så jag passade på att stanna kvar lite längre och umgås med kompisar. Blev jag då försenad hem fick jag skäll, berättar hon.

Valde att bryta

Fatimas historia är långt ifrån unik. Det finns många ungdomar i hennes situation som upplever samma förtryck i Sverige. Hennes familj deltog i Linnamottagningens projekt och hon hoppades på en förändring.

– Fast jag märkte ganska snart att det inte hjälpte. Varje gång vi fick besök visade pappa upp sig från sin bästa sida, men så snart de hade gått blev situationen likadan igen, säger Fatima.

Hon känner sorg över att hennes familj inte respekterar henne och har nu valt att bryta med bröderna och föräldrarna.

– Många gånger hoppades jag på att bli slagen istället för att behöva höra de där elaka orden. Om jag fick stryk så blev det ett blåmärke, men blåmärken försvinner efter ett tag. Orden sätter sig mycket djupare och stannar där. Att behöva höra det från sina föräldrar...., säger Fatima.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.