”Sverigedemokraterna är en obehaglighet i svensk politik, som vi får dras med”, säger Fredrik Federley. Foto: TT

Federley: SD ska inte stängas ute

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Federley, centerpartist och EU-parlamentariker, säger i en intervju till SvD att han vill släppa in Sverigedemokraterna i de politiska diskussionerna. Centerns vice ordförande Anders W Jonsson kallar partikollegans formuleringen för ”olycklig”. – Allt samarbete med SD är helt uteslutet, säger han.

– Sverigedemokraterna är en obehaglighet i svensk politik, som vi får dras med. Då får de sitta med runt bordet och lägga sina förslag. Det innebär inte att vi gör som de vill, men emellanåt kan vi komma överens, säger han till Svenska Dagbladet.

Om till exempel migrationsfrågan finns och är viktig, så måste man också ta med de partier som finns och har åsikter, säger Federley, som ser ut att väljas till andra vice ordförande vid Centerns stämma som inleds i dag.

Ska pressas

De försök som gjordes i början av SD:s riksdagstid att stänga dem ute från utskott och diskussioner fungerar inte, enligt Federley.

– Där de sitter med måste vi i stället pressa dem på sakpolitiska förslag, säger han till TT.

Han tycker dock inte att en borgerlig regering ska göra sig beroende av SD:s stöd, men den ska kunna tala med SD för att säkra majoritet i frågor som är viktiga.

”Naivt och aningslöst”

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, är förvånad över Federleys uttalande.

– Jag tycker att det är både naivt och aningslöst av Fredrik Federley att öppna för förhandlingar med Sverigedemokraterna. Jag begär besked från Centerpartiet om det kommer att börja förhandla med Sverigedemokraterna. Annie Lööf har varit mycket tydlig tidigare i sina ställningstaganden, så jag begär nu besked om det här är partiets uppfattning, eller om det bara är Fredrik Federleys.

Centerpartiet: Uteslutet med samarbete

Centerns vice ordförande Anders W Jonsson känner behov av att ”förtydliga” Centerns hållning till SD efter Fredrick Federleys uttalande.

– Det är bra om jag förtydligar var Centern står. Allt samarbete med SD är helt uteslutet. Vi kommer inte att på något sätt göra oss beroende av dem. Vi tar stentuffa debatter med dem men tänker inte komma överens i politiska frågor, säger Jonsson till TT.

”Olycklig formulering”

TT: Även Federley säger att man inte ska samarbeta men säkra majoriteter i viktiga frågor.

– Det var en olycklig formulering. Det finns inga förutsättningar alls för det. Vi lägger gemensamma alliansförslag och sen händer det att SD röstar på det. Det är exakt så vi kommer fortsätta att agera. Det finns inga som helst diskussioner att vi skulle ändra något så att SD ska haka på, säger Anders W Jonsson.

Så du tycker att det var olyckligt formulerat av Fredrick Federley?

– Ja, med tanke på hur diskussionen utvecklade sig så är det uppenbart att det behövs ett förtydligande att vi inte kommer att komma överens med SD, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.