Fel att sparka avklädd rektor

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel att ge rektorn Anders Karlsson sparken på grund av ”sexbilder” på Facebook. Det slår Luleå tingsrätt fast i en dom i dag. -Det är bra att rättvisan fungerar, säger Anders Karlsson till Rapport.

Anders Karlsson var tidigare rektor på Norrlands entreprenörgymnasium i Luleå.

Han lade ut sex olika bilder på sig själv där han bland annat poserade i bar överkropp, var utklädd till kvinna och poserade i ett förkläde med ett tryck föreställande ett raffsett. Att han också gick med i olika grupper med ordet ”sex” i beskrivningen blev för mycket för hans arbetsgivare, som gav honom sparken. Karlsson var dock med i flera hundra grupper på Facebook och endast 1,4 procent av dem hade ordet ”sex” i beskrivningen. Två av grupperna hette ”Vi som är sexgalna” och ”50 reasons to have sex”.

Ingen grundlig utredning

Sommaren 2009 berättade sajten nyheter24 om bilderna och grupperna och i samband med det fick han sparken.

-De avskedade mig utan sakliga skäl. De har gått på en mediehysteri som inte stämde och de sade att mitt omdöme hade brustit och att jag hade skadat skolans varumärke, säger Anders Karlsson.

Enligt tingsrättens dom har inte skolledningen gjort en grundlig utredning av de faktiska omständigheterna utan de har istället förlitat sig på uppgifter i media.

Tänkte du på att grupperna av vissa kunde betraktas som felaktiga?

-Nej. Det finns så många grupper på de sociala medierna. Det finns alltid något som någon tycker är olämpligt och som man kan moralisera över.

Tänkte du på att bilderna och ditt medlemskap i grupperna kunde få konsekvenser?

-Nej, absolut inte.

Norrlands entreprenörgymnasium tvingas nu betala 38.000 kronor per månad i skadestånd från november 2009 till maj i år och ett allmänt skadestånd på 148.000 kronor. Dessutom ska Karlsson ersättas för utebliven bonus.

Lägger på luren

Karlsson har tidigare sagt att han har varit utsatt för en smutskastningskampanj av sin tidigare arbetsgivare. De har i sin tur svarat med att han inte gjort något olagligt, men att hans agerande har skadat skolans rykte.

-Han har absolut inte gjort någonting brottsligt. Men han är elevernas ambassadör och förebild. Det finns en moralisk och etisk gräns när man arbetar med ungdomar. I våra policydokument står det att man alltid ska vara en god förebild och ha skolans bästa som mål. Vi har olika tolkningar av var gränsen går mellan vad som är privatliv och vad som är det officiella uppdraget men Anders inser att det inte fungerar att han i nuläget företräder skolan, sade skolans VD Majvor Müller i en artikel med tidningen Norrländska Socialdemokraten i juni 2009.

Majvor Müller vill idag inte kommentar uppsägningen eller domen.

-Jag kommenterar inte personalfrågor i media. Jag har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det, säger Müller till Rapport innan hon lägger på luren.

”Felaktig dom”

Hon hänvisar istället till skolans juridiska ombud, Lars Bäckström, arbetsrättsjurist på Almega.

-Jag tycker naturligtvis att det är en felaktig dom. Jag hade räknat med att uppsägningen skulle hålla, med hänvisning till allvaret i det som jag och skolan anser att rektorn har gjort, säger Lars Bäckström till Rapport.

Bäckström säger till Rapport att han anser att bilderna är av klar sexuell natur och grupperna kan väcka obehag och avskräcka föräldrar och elever från att välja skolan.

-Det privata och yrkesmässiga flyter in i varandra, säger Bäckström.

Enligt Bäckström är det också olyckligt att Anders Karlsson på sin facebookprofil skrev att han var rektor på skolan.

-Han borde ha dolt profilen och inte berättat att han var rektor på skolan. Jag menar att han har kopplat ihop innehållet på sidan med skolans verksamhet och eleverna på skolan.

Kommer ni att överklaga?

-Vi kommer att läsa domen grundligt och ta en diskussion om det, säger Bäckström.

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.