Statsvetaren Jonas Hinnfors. Foto: TT

Statsvetaren Jonas Hinnfors svarar på läsarnas frågor

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många frågetecken kring Transportstyrelsens IT-skandal och oppositionens misstroende mot tre ministrar. Här svarar statsvetaren Jonas Hinnfors på några snabba läsarfrågor.

Om misstroende röstas igenom i riksdagen, är det då ett tvingande beslut eller kan statsministern bortse från beslutet?

– Om man håller en misstroendeförklaring är beslutet tvingande. Om de tre ministrarna får nej av riksdagen måste statsministern ta bort dem ur regeringen, säger Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

IT-skandalen

Kan det bli extraval?

– Det är en politisk bedömning som statsministern får göra. Bara det faktum att man har ett misstroendevotum leder inte till ett extraval. Om Stefan Löfven tycker att han inte vill stå med den symboliska klandern att vara regeringschef där tunga ministrar petas bort av oppositionen kan han välja att utlysa extraval eller så kan han välja att själv avgå.

LÄS MER: Alliansen väcker misstroende mot tre statsråd

Vilket ansvar har Alliansen för IT-affären?

– Det är svårt att svara på. Allianspartierna hävdar att de inte har något ansvar alls och att Transportstyrelsen har brutit mot lagen, medan man från regeringens sida pekat på att man har ett problem med outsourcing som öppnar dörren för att misstag begås, att man inte varit tillräckligt insiktsfull i hur man ska säkerhetsklassa personal som finns utanför myndigheter och departement. Det handlar om ministrar har ett politiskt ansvar för det som myndigheterna gör eller om det är myndigheternas eget ansvar. Man får nog vänta till konstitutionsutskottets utredning i höst för att få svar på det.

Varför förekomma en KU-utredning genom en misstroendeförklaring nu?

– I en parlamentarisk demokrati måste regeringen alltid åtnjuta riksdagens förtroende. Om Alliansen bara var intresserad av att veta om regeringen har följt reglerna kunde man invänta utredningen. Men politiskt förtroende är abstrakt, antingen känner man det eller inte, partierna behöver inte invänta eventuella utredningar.

Är det här ett sätt för Alliansen att plocka populistiska poänger?

– Jag tror inte man ska använda ordet populism här av den anledningen om man med populism menar att politiska partier gärna vill peka på att eliterna inte förstår folket. Det här är snarare ett uttryck för deras frustration, att de har en majoritet tillsammans med SD mot regeringen. Det är ett sätt att öka det politiska trycket och få politiska poänger.

Har statsminister Stefan Löfven något att vinna på att avgå i det här läget?

– Potentiellt kan Löfven genom att avgå sätta fokus på splittringen inom alliansen kring hur SD ska hanteras. Han kan också undvika vad som annars kan bli en mycket besvärlig höst med hot från alliansen att försöka ändra i budgeten, eller misstroendevotum angående skatterna i stället.

LÄS MER: Ministrarna kan redan nu börja städa ur sina arbetsrum

LÄS MER: Det är är ministrarna som Alliansen vill avsätta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet