Övervikt och fetma kan leda till nedsatt känslighet för det blodsockerreglerande hormonet insulin (insulinresistens), det kan i sin tur leda till att man med tiden utvecklar diabetes typ 2.
Forskare vid Temple University i Philadelphia i USA lät därför sex frivilliga män frossa i typisk snabbmat, som pizza, pommes frites och hamburgare i en vecka. Deltagarna åt motsvarande 6.000 kalorier varje dag, det vill säga 2,5 gånger så mycket som man ”bör” äta.
I slutet av veckan hade de gått upp 3,5 kilogram i genomsnitt. Men bara efter två dagar hade samtliga deltagare utvecklat insulinresistens.
Under veckan som gick ökade mängden oxiderade fettmolekyler i urinen gradvis. Även i deltagarnas fettväv hittade forskarna tecken på oxidativ stress, ett tillstånd då skadliga reaktiva syreföreningar uppstår.
Forskarna, som redovisar sina resultat i Science Translational Medicine, tror nu att dessa föreningar påverkar det protein som ska föra bort glukos från blodet, så att det inte fungerar som det ska.