Foto: TT

Feta barn klarar skolan sämre

Uppdaterad
Publicerad

Orsaken är oklar – men bland barn som behandlats för fetma går färre ut gymnasiet jämfört med den övriga befolkningen

Av 1 527 undersökta barn som behandlats för fetma gick bara lite mer än hälften ut gymnasiet med slutbetyg, enligt en studie vid Karolinska institutet som Dagens Nyheter tagit del av. 56,4 procent från jämfört med 76,3 procent i kontrollgruppen, som bestod av 7 272 personer.

– Skillnaden är jättestor. Flickor går ut gymnasiet i större utsträckning än pojkar, men det förklarar inte skillnaden mellan grupperna eftersom de är matchade på kön, säger Emilia Hagman, en av forskarna bakom studien, till DN.

Vad sambandet mellan fetma och sämre studieresultat beror på vet inte forskarna i dagsläget.

– Eftersom vi saknar uppgifter om föräldrars utbildningsnivå har vi gjort vad vi kan för att ta höjd för den parametern genom att matcha grupperna på bostadsområde. Fetma är liksom bostadsområde och utbildning kopplad till socioekonomiska förhållanden, säger Emilia Hagman.

– Föräldrarnas utbildning kan absolut spela in. Utbildning är, liksom fetma, ett socialt arv. Föräldrarnas utbildningsnivå kan enligt studier påverka både barnens vikt och i vilken grad barnen studerar vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer