Fetma lika farlig som rökning

Uppdaterad
Publicerad

Risken att dö före 60 års ålder är lika stor för en tonåring med övervikt som för en tonåring som röker. Det visar en ny svensk studie.

En grupp forskare vid Karolinska uni- versitetssjukhuset i Huddinge har undersökt uppgifter om nästan 46.000 svenska män. Riskökningen för extra- kilon var i nivå med den välkända riskökningen för rökare.

Sammantaget löpte de feta i studien dubbelt så stor risk att dö i förtid som normalviktiga. För de överviktiga var risken över 30 proc högre.

Det motsvarar ungefär 25 tidiga dödsfall per 10.000 personår bland feta jämfört med 16 bland överviktiga och 11 bland normalviktiga.

Dödsrisk för feta 18-åringar

Andelen dödsfall var högst bland de män som hade varit feta som 18-åringar, med ett kroppsmassindex (BMI) på över 30, och lägst bland de normalviktiga.

-Vi har inte kontrollerat dödsorsakerna, men vi sedan tidigare att hjärt-kärlsjukdomar är överrepresenterade bland överviktiga och feta, och till viss del även cancer, säger Martin Neovius, medicine

doktor vid överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Inskränkningar

Men vad ska den som väger för mycket göra?

-Problemet är att vi inte riktigt vet vad som är bra förebyggande program mot övervikt. Det är lätt att säga att folk ska äta mindre och bättre och röra på sig mer, men det är ändå i slutändan individens val hur mycket inskränkningar som han eller hon är beredd att göra i livet, säger Martin Neovius.

Fakta: Fem kilo mer svensk

• Män mellan 16 och 84 år väger i genomsnitt 81,9 kilo i Sverige och kvinnorna i snitt 66,7 kilo, enligt den senaste undersökningen som kom 2005. Jämfört med 1980-talets början innebär det en ökning av medelvikten med sex kilo för männen och fyra för kvinnorna.

• Omkring hälften av männen (50 procent) och mer än var tredje kvinna (36 procent) är överviktig. Var tionde man och kvinna är kraftigt överviktig, med fetma. Den andelen är dubbelt så hög som vid 1980-talets början.

• Vissa tecken tyder på att trenden är på väg att brytas. Flera studier på barn har till exempel visat på minskande andel överviktiga och feta.

Källa: SCB (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.