Folkhälsomyndigheten öppnar för vaccinering av 16-åringar i hela Sverige från veckan 32 Foto: Johan Nilsson/TT

FHM: 16-åringar erbjuds vaccin i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Snart får även 16-åringar i Sverige vaccineras mot covid-19. Utöver att skydda ungdomarna själva är Folkhälsomyndighetens förhoppning att ytterligare minska smittspridningen i samhället.

Från den 9 augusti kan även ungdomar som är födda 2005 och tidigare vaccinera sig mot covid-19.

”Vaccinationerna planeras att kunna starta från och med andra veckan i augusti och framåt, utifrån respektive regions förutsättningar. Detta gäller även för barn ned till 12 år med särskild risk att drabbas av allvarlig covid-19”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Rekommenderad start

Startdatumet är en rekommendation från myndigheten, som räknar med att regionerna då har kommit så pass långt att alla som är 18 år och äldre har erbjudits vaccin inom fas 4.

Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin, som är godkänt ned till 12 år. Syftet är framför allt att skydda ungdomarna själva mot sjukdom, men också att ytterligare minska smittspridningen i samhället.

Majoriteten vuxna vaccinerade

Sedan starten den 27 december 2020 och fram till den 14 juli har 5 747 869 personer i Sverige fått minst en dos vaccin mot covid-19. Av dem har 3 682 574 även fått en andra dos.

Det betyder att över 70 procent av alla som är 18 år och äldre fått minst en dos vaccin, och 45 procent är vaccinerade med två doser.

– Vi har kommit långt med vaccinationstäckningen i Sverige och det betyder mycket för att minska smittspridningen och för att kunna hålla den på en låg nivå”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

I mitten av juni hade 51 procent av alla som är 18 år och äldre fått minst en dos vaccin mot covid-19, och mer än en fjärdedel hade vaccinerats med två doser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.