Astra Zenecas vaccin /Folkhälsomyndighetens lokaler i Stockholm Foto: TT

FHM om beskedet från EMA: Svenska rekommendationerna ligger fast

Uppdaterad
Publicerad

EMA har bekräftat en koppling mellan de sällsynta fallen av blodproppar och Astra Zenecas vaccin. I Sverige blir det ingen omedelbar förändring av hur vaccinet används, men Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket ska nu gå igenom EMA:s underlag.

EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, bekräftade på onsdagen en koppling mellan de sällsynta biverkningarna och Astra Zenecas vaccin. De sällsynta fallen av blodproppar klassas nu som en biverkning, men myndigheten menar att biverkningarna är så pass sällsynta att vaccinets fördelar fortfarande överväger nackdelarna. Det blir upp till varje EU-land att fatta beslut om hur man ska använda Astra Zenecas vaccin.

I Sverige återupptogs vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin den 25 mars för personer över 65 år, och det är Folkhälsomyndigheten som ansvarar för hur vaccinet ska användas framöver.

– Det vi har hört nu från EMA är helt nytt för oss än så länge, det förändrar ingenting i de rekommendationer som vi har sedan den 25 mars, sade Sören Andersson, vaccinansvarig på Folkhälsomyndigheten, vid en pressträff med Läkemedelsverket på onsdagen.

Ett dödsfall i Sverige

Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket ska under de närmaste dagarna sätta sig in i detaljerna i EMA:s underlag.

Bland 252 000 vaccinerade med Astra Zenecas vaccin i Sverige har två fall med de sällsynta biverkningarna i form av blodproppar och lågt antal blodplättar rapporterats. En av personerna avled, en tidigare frisk kvinna, enligt Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket meddelade på pressträffen att man räknar med någonstans mellan ett fall på 10 000 och ett fall på 100 000, och betonade flera gånger att det handlar om mycket sällsynta biverkningar.

Inom EU handlar det enligt EMA om 86 fall med allvarliga biverkningar fram till den 21 mars, efter att cirka 34 miljoner vaccinationer genomförts.

Storbritannien har beslutat att alla under 30 år ska erbjudas alternativa vaccin på grund av risken för blodproppar. Något liknande besked kom Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket inte med på dagens presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.