Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef, Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om läget gällande coronaviruset, Covid-19. Foto: Jessica Gow/TT

Enkät visar: Så har äldreboendena agerat

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboenden är hårt drabbade av smittspridning av det nya coronaviruset. I Stockholm har covid-19 hittills drabbat 212 av 400 äldreboenden.

En ny webbenkät visar hur vårdboendena har agerat och poängterar hur svårt det är att skapa säkra avstånd på just äldreboenden.

Myndigheten har tittat på vad som har hänt, vad man kan göra och har samarbetat med region Stockholm och region Sörmland genom en webbenkät som gått ut till äldreboenden.

– Väldigt mycket har gjorts och väldigt, väldigt snabbt, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm.

Coronapandemin

Svårt med distansering på boenden

Det handlar exempelvis om ändrade städrutiner, kompetenshöjande insatser och skyddsmaterial som skickades ut. Begränsningar gällande besök infördes liksom rörligheten bland personalen, så de inte gick runt mellan avdelningarna till exempel.

Ett område som många boenden pekar på är svårigheten att skapa säkra avstånd mellan de boende, detta gäller både äldreboenden med och utan smittade.

Per Follin påpekar att många äldre har svårt att minnas och förstå instruktioner, inte minst personer med demens.

På frågan om medarbetare har arbetat trots luftvägsymptom och/eller feber visar svaren att det förekommit oftare vid de boenden som hade konstaterad smitta.

Virussjukdomen covid-19 har hittills drabbat 212 av 400 äldreboenden i Stockholms län, enligt Region Stockholm.

Tre huvudslutsatser av enkäten

Några av de slutsatser man kommit fram till efter webbenkäten är, enligt Malin Grape, enhetschef Folkhälsomyndigheten:

  • Verksamhetsansvariga ser till att personal stannar hemma vid minsta symptom
  • Organisera personalen så att varje arbetstagare arbetar med ett begränsat antal brukare
  • Säkerställ att basala hygienrutiner kan följas – det innefattar både kunskap och material

Sjunkande trend på IVA

På dagens presskonferens från Folkhälsomyndigheten  framkom att 404 nya fall har registrerats sedan sedan senast och att nu  22 721 personer är konstaterat smittade i Sverige. Samma siffror vad gäller antalet döda är 2 769 avlidna och 90 nya fall.

Folkhälsomyndigheten ser en tydligare sjunkande trend bland antalet personer som har fått intensivvård (1572 har vårdats på IVA). Ganska många börjar också komma i andra regioner än Stockholm, säger Anders Tegnell.

Webbenkät till äldreboenden

Verksamhetsansvariga på 227 äldreboenden har svarat på enkäten.

De har beskrivit genomförda åtgärder och noterat brister och sådant som kan förbättras.

Enkäten skickades ut den 10 april och svaren kom in fram till den 15 april.

I Sörmland svarade 41 verksamheter på enkäten. 21 hade inga fall, 14 hade fall av covid-19 och sex har inte svarat på om de har det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet