Folkhälsomyndigheten är nu i full gång med att upphandla storskalig nationell testning av Covid 19 för hela nästa år. Foto: TT arkiv

FHM upphandlar nationell testning

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten är nu i full gång med att upphandla storskalig nationell testning av Covid 19 för hela nästa år. Upphandlingen inleddes i söndags, och anbud ska vara inne nästa vecka. Testkapaciteten för Covid 19 har nått taket i flera delar av landet och det har varit svårt att genomföra tester inom efterfrågad tid.

Folkhälsomyndigheten har alltså dragit igång en upphandling av nationell storskalig testning av Covid 19. Det handlar om så kallade pcr-tester, som påvisar pågående sjukdom. Upphandlingen publicerades söndag den 15 november, den 25 november är sista ansökningsdag.

Enligt Folkhälsomyndigheten handlar det om att upphandla testkapacitet för hela nästa år för att klara de tester som inte regionerna själva hinner med.

Än finns det inget regeringsbeslut på att Folkhälsomyndigheten ska bistå med testning nästa år, men med tanke på situationen vill man inte vänta på att beslutet kommer utan vara väl förberedda vid årsskiftet.

Tidig beredskap

– Vi vet utifrån budgetpropositionen att regeringen har som ambition att vi ska bistå regionerna med testning också nästa år, därför vill vi ha en beredskap i god tid inför årsskiftet för att kunna tillhandahålla storskalig testning som komplement för regionerna också hela 2021, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Upphandlingen omfattar bland annat:

• Provmottagningar för egenprovtagning för sjuka

• Provmottagningar för egenprovtagning genom friska ombud.

• Packning av provtagningskit

• Provhantering; förbereda provtagningskit för utlämnande (inklusive remisshantering/etikettering av rör), utlämning av provtagningskit, mottagande av prov, sammanställa inlämnade prover för vidare transport till analyslaboratorium.

• Logistik, distribution samt lagerhållning.

Efterfrågan rusar

Det handlar alltså inte om att ta över ansvaret för testningen från regionerna, utan att komplettera och klara av det regionerna inte själva mäktar med.

Samtidigt ökar efterfrågan snabbt på testning, och flera av landets 21 regioner har nått taket för sin testkapacitet. Bland annat rapporterade SVT förra veckan att Västra Götalandsregionen vill öka kapaciteten för test genom att flyga provrören till labb i Tyskland och Danmark.

När det gäller årets testkapacitet så pågår enligt Karin Tegmark Wisell kontinuerliga direktupphandlingar för att utökad kapaciteten för att bistå regionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.