Foto: TT

FI rusar i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ närmar sig raskt riksdagsspärren i Demoskops senaste väljarbarometer som publiceras i Expressen. Partiet samlar nu 3,3 procent av väljarsympatierna – på bekostnad av bland annat Miljöpartiet som backar 1,1 procentenheter till 4,6 procent.

– Månadens klart intressantaste notering är stödet för FI. Med en nivå på strax under fyra procent skickas signaler om att partiet är valbart och har en god chans att nå riksdagsstatus. FI:s framgångar ökar allvarligt risken för att MP ska tappa sin riksdagsstatus, säger Demoskops vd Anders Lindholm till Expressen.

Miljöpartiet tappar också väljare till C, S och V.

”Tycker att de sålt ut sin själ”

Att MP tappat väljare kommenterar Fi-ledaren Gudrun Schyman så här:

– Det är jättemånga som nu är väldigt besvikna på Miljöpartiet och tycker att de har sålt ut sin själ.

Mätningen är Demoskops första efter terrordådet i Stockholm. Socialdemokraterna går ned med 1,6 procentenheter till 27,8 procent, medan Moderaterna ökar marginellt till 18,0 procent.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen i undersökningen är den för FI.

Fakta: Demoskop maj 2017

S: 27,8 (+1,6)

V: 6,6 (–0,8)

MP: 4,6 (–1,1)

M: 18,0 (+0,2)

L: 5,5 (–0,5)

KD: 3,7 (+0,9)

C: 12,8 (–0,7)

SD: 17,3 (–0,5)

FI: 3,3 (+1,5)

Övr: 0,5 (–0,5)

Frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?” ställdes i 1 250 telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässigt befolkningsurval under perioden 24 april–3 maj 2017.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen är den för Feministiskt initiativ.

Källa: Demoskop/Expressen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.