Foto: SVD/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Finansinspektionen vill att alla skulder ska ses vid kreditprövning

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Finansinspektionen att kontrollerna skärps vid långivares kreditprövning. Det skulle kunna minska risken för att pengar lånas vid olika banker i syfte att begå bedrägerier, enligt Fi.

I olika bedrägeriutredningar, bland annat i jättemålet med den så kallade Ferrarimannen där rättegången just nu pågår i Karlskrona, kan man se att det är möjligt att på kort tid låna miljonbelopp om lånen tecknas hos olika banker.

I sin nya konsumentskyddsrapport pekar Finansinspektionen också på brister i samband med kreditprövningen.

– Använder kreditföretagen olika kreditupplysningsföretag så får de olika information, men de får inte all samlad information. Då finns ju en risk att konsumenten beviljas en större kredit än vad konsumenten klarar, säger Anders Dölling, rådgivare Finansinspektionen.

Anders Dölling, rådgivare Finansinspektionen.

Vill att regeringen utreder

Finansinspektionen vill nu att regeringen tillsätter en utredning för att upprätta ett system där långivare kan få en helhetsbild av låntagarens alla skulder.

Huvudsyftet är att öka skyddet för konsumenten, men en sådan åtgärd skulle också kunna minska risken att enskilda lånar stora summor från olika håll i syfte att begå bedrägerier.

– Det är just en sådan fråga som man ska ta med i en sådan utredning som vi tycker att regeringen ska tillsätta, hur man kan rigga ett system där man faktiskt får en överblick, säger Anders Dölling, rådgivare Finansinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet
Foto: SVD/TT
Ett exempel ur utredningen, en man som kunde låna nästan 2 miljoner kronor hos nio olika långivare på några veckors tid. Den misstänkte Ferrarimannen gjorde låneansökningarna som den målsäganden godkände med bank-ID. Foto: Grafiker: Lars Sander