Fikru Maru: Jag har inte sett en enda stjärna på himlen under fem års tid

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen landade hjärtläkaren Fikru Maru i Sverige. Under eftermiddagen mötte han svensk press i Stockholm och berättade om hur det känns att vara fri.

– Jag har inte fått den här frihetskänslan än, jag har inte vant mig, sa Fikru Maru på presskonferensen.

I fem år satt svensk-etiopiske Fikru Maru fängslad i Etiopien misstänkt för mutbrott samt terroristbrott. Maru har hela tiden nekat till brott och han släpptes fri nu i veckan.

På en presskonferens som hölls i Stockholm fredag eftermiddag mötte Fikru Maru svensk press.

Fikru Maru

– De senaste fem åren har jag sett många vapnen omkring mig, inte så här många kameror och mikrofoner, sa Maru.

Inte vant sig vid friheten

– Det är svårt att beskriva hur det känns att vara fri. I fängelse adapterar man till något onormalt. Jag har inte fått den här frihetskänslan än, jag har inte vant mig, sa Maru.

Han berättar att det bästa med att ha släppts är att kunna fungera normalt igen.

– Att kunna gå ut och prata med människor, röra mig fritt. Det betyder allt.

– Det går inte att känna frihet i fängelset. Du är helt begränsad. Jag har inte sett en enda stjärna på himlen under fem års tid, sa Maru.

Hemsk tillvaro i fängelset

En vanlig dag i fängelset innebär ett strikt schema, berättar Maru. Man väcks tidigt för att sedan räknas likt boskap. Själv fördrev han tiden genom att läsa, skriva och promenera.

– Höjpunkten på dagen var att få besök. Senare på kvällen tvingades vi att titta på nyheterna under absolut tystnad. Sedan gick man och la sig bland råttorna.

Trots tillvaron var det först när han blev sjuk som rädslan kom på riktigt.

– Jag var rädd för att bli sjuk i fängelset, för jag har sett hur illa det kan gå, och det var precis det som hände. Det var en lång process, men jag är okej. Nu är jag frisk, sa Fikru Maru.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet