– Det är precis som alla andra gånger när jag får hopp om att något positivt ska hända, i morgon kommer jag säkert vara bedrövad, säger Emy Maru. Foto: SVT/Privat

Fikru Marus dotter hoppas pappan står med på listan

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiens regering ska släppa alla politiska fångar – det kan även inkludera den svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru som suttit fängslad i landet sedan 2013, anklagad för mutbrott mot sitt nekande. Han är nu friad från mutanklagelserna, men åtalades 2016 för terrorbrott.

Den etiopiske premiärministerns besked ger nytt hopp för Fikru Marus dotter Emy som hoppas hennes pappa är med på listan som kan komma att släppas redan ikväll.

Fikru Maru åtalades till en början för mutbrott mot sitt nekande, men i ett nytt åtal som väcktes i slutet av 2016 anklagas han för terroristbrott. I maj förra året frikändes han från mutanklagelserna, men det spelar mindre roll i och med det senaste åtalet. Eftersom det åtalet handlar om ”terroristbrott med politiska motiv” hoppas dottern Emy att han ses som en politisk fånge.

– Det sista åtalet är ett extremt politiskt laddat åtal, säger Emy Maru till SVT Nyheter.

Hon fick veta om premiärministerns uttalande efter ett telefonsamtal och trodde till en början inte att det var sant, men är ändå försiktig med förhoppningarna.

– Det är precis som alla andra gånger när jag får hopp om att något positivt ska hända, i morgon kommer jag säkert vara bedrövad.

”UD tittar på uppgifterna”

Emy Maru har kontaktat svenska ambassaden i Etiopien som säger att de är informerade om den senaste utvecklingen, men inte kan göra mycket mer.

Utrikesdepartementet ger samma svar.

– Det enda jag kan säga är att UD tittar på uppgifterna, men vi har inga kommentarer i nuläget eftersom det är så tidigt, säger Johanna Westlund.

Den svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru som har bott i Sverige i 37 år greps i Etiopien 2013 anklagad för mutbrott, vilket han har förnekat. Det dröjde nästan två år innan domstolsförhandlingarna inleddes. Under tiden i fängelset har Maru blivit svårt sjuk.

I oktober 2016 dömdes han för kännedom om korruption på ministernivå till fyra år och åtta månader och 3.000 dollar i böter. Med en straffrabatt som är vanlig i Etiopien skulle han släppas inom några dagar, men två månader senare väcktes åtalet där han anklagas för terrorbrott med politiska motiv. Fälls han riskerar han 20 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.