Forskare skickar ned en rigg med kameror till Estoniavraket vid undersökningen i juli. Arkivbild Foto: Stefan Jerrevång/TT

Filmerna från sommarens Estoniadyk släppta

Publicerad

Haverikommissionen har nu offentliggjort alla filmer från sommaren dykningar vid Estonia, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Filmerna är publicerade på den estniska haverikommissionens hemsida, och det rör sig om sju olika filmer från nära åtta timmars dykningar.

– Vi är positivt överraskade över att siktförhållandena var så pass bra. Det har ju varit en poäng här att både kunna filma de två hålen och de ställen som vi har bedömt som mer intressanta, säger Jonas Bäckstrand från från Statens Haverikommission till radion.

Ekot har tidigare rapporterat att de nya filmerna visar hålet i Estonias skrov på ett tydligare sätt.

Dykningarna ägde rum i juli. Bakgrunden till att Estonia undersöktes 27 år efter förlisningen var uppgifter om hål i Estonias styrbordssida som visades i en tv-dokumentär i fjol, vilket skapade nya spekulationer om orsaken till katastrofen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.