Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går bedrägerierna till – hör finansinspektören förklara. Foto: Annika Byrde / NTB /TT

Kraftig ökning av investeringsbluffar – kändisar och myndigheter utnyttjas

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen ser en kraftig ökning av misstänkta investeringsbedrägerier.

Bedragarna använder ofta kända namn för att skapa förtroende.

Däribland just – Finansinspektionens.

Myndigheten gick i fjol ut med 3 471 varningar för olika företag och sajter. Detta är en ökning med 25 procent jämfört med året innan.

– En enorm ökning som speglar en ökad mängd ärenden och fler frågor från konsumenter, kommenterar Mikael Sandahl, finansinspektör på myndigheten.

SVT granskar investeringssajterna

Trots ett dåligt år för kryptovalutor så har inspektionen sett att allt fler bedragare vill se betalningar i exempelvis bitcoin, vilket gör det svårare att spåra de ansvariga.

– Bedragarna vill på alla sätt dölja var de befinner sig och tar till det här knepet.

Utnyttjar kändisar

Personerna som marknadsför erbjudandena uppger också ofta att de jobbar på uppdrag av kända företag eller myndigheter – inklusive Finansinspektionen.

Även kändisars namn och ansikten har utnyttjats i bluffannonser på Facebook.

Mikael Sandahl beskriver hur bluffarna ofta börjar med att konsumenten frivilligt lämnar ifrån sig uppgifter online.

Stort åtal dröjer

SVT har flera gånger uppmärksammat misstänkta investeringsbedrägerier.

I höstas visade en granskning att det finns kopplingar mellan nya investeringssajter och personer som sedan 2021 står åtalade för bland annat grovt svindleri i Uppsala i en misstänkt investeringsbluff kring företaget Systemhus, se faktaruta nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tips – så undviker du att investera i oseriösa bolag. Foto: Oskar Fries/SVT

Investeringshärva kopplas till nya sajter

I Uppsala åtalades 2021 fem personer mot sitt nekande för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott, i en härva där aktier i företaget Systemhus marknadsförts med bland annat stulna husbilder.

Över ett år senare har det fortfarande inte hållits rättegång, bland annat eftersom man inte fått tag på den misstänkte huvudmannen. Trots att man tagit hjälp av utländska myndigheter har man inte hittat honom, och Uppsala tingsrätt uppger nu för SVT att rättegången är planerad att hållas först i november-december i år. Då hålls den dock även om man inte fått kontakt med den utpekade huvudmannen.

SVT:s granskningar har visat hur flera av de åtalade i härvan kan kopplas till nya investeringssajter, där man bland annat marknadsfört en byggsatsning med tidigare, moderate arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin i spetsen.

Den mest aktiva investeringssajten, Increasor, drabbades efter SVT:s avslöjande av flera avhopp. Bolaget bakom har under lång tid helt saknat styrelse och har fått en rad betalningsförelägganden på hundratusentals kronor. Nyligen tillträdde en ny vd och ordförande, som dock inte återkommit när SVT sökt dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar investeringssajterna

Mer i ämnet