Efter larm om risk för spridning av bankoro manar nu riksbankchefen Erik Thedéen till lugn. ”Det svenska banksystemet står starkt”, menar han. Foto: Jessica Gow/TT

Riksbankschefen: Ingen anledning till oro för ny finanskris

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen stor risk för spridning av den pågående bankoron till Sverige – det enligt finansmarknadsministern och Finansinspektionen. Riksbankschef Erik Thedéen säger samtidigt att svenskarna inte behöver vara oroliga för en ny finanskris.

– Det svenska banksystemet och det finansiella systemet står starkt, säger han efter dagens krismöte om det ekonomiska läget.

Bankoron har spridit sig den senaste tiden och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) hade i dag ett extrainsatt möte med Finansiella stabilitetsrådet.

– Myndigheternas bedömning är att vi hittills inte har någon spridning som hotar den svenska finansiella stabiliteten, säger Niklas Wykman efter mötet.

Samma budskap kommer från Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr efter mötet.

– Vi ser små risker för den finansiella stabiliteten i Sverige, säger han.

Deltog på mötet gjorde utöver Wykman och Barr även riksgäldsdirektör Karolina Ekholm och riksbankschef Erik Thedéen.

– Det råder inget hot mot finansiell stabilitet i Sverige, men det är en ökad stress i det finansiella systemet internationellt. Det finns all anledning att vara vaksam och följa utvecklingen, säger Erik Thedéen.

Ränteprognos står fast

Riksbankchefen säger att prognosen för höjning av styrräntan med 0,25 till 0,5 punkter i april står fast.

– Vi har sagt hela tiden att penningpolitiken kommer att avgöras av inkommande data och i det ligger också att följa de finansiella förhållandena, till exempel det som nu sker på de finansiella marknaderna. Men vi kommer från ett läge med extremt hög inflation och vi ligger långt, långt över målet, så vi behöver en åtstramande penningpolitik för att dämpa inflationen.

Thedéen säger att det svenska banksystemet och det finansiella systemet står starkt och att svenskarna i nuläget inte behöver vara oroliga för en ny finanskris – trots bankoron internationellt.

– Vi har välkapitaliserade och lönsamma banker, så i den meningen ska man inte vara orolig. Man ska också känna sig trygg med att ansvariga myndigheter samarbetar nära och med regeringen och att det finns en stor beredskap att agera om det skulle gå in i en annan fas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.