Foto: SVT

Finansministern: Inte läge för sparpaket

Uppdaterad
Publicerad

Trots dystrare ekonomiska utsikter blir det inga större sparåtgärder från regeringens sida. Det sade finansminister Magdalena Andersson i SVT:s Agenda.

När Magdalena Andersson (S) i veckan presenterade sin prognos för den ekonomiska utvecklingen i Sverige var det dystra siffror och finansministern upprepade sitt mantra om att ladorna är tomma. Men de kärvare ekonomiska tiderna betyder inte att regeringen kommer att lansera något stort sparpaket, lovade Andersson.

– När ekonomin går lite trögare än man har trott, då är det heller inte lämpligt att lansera ett stort besparingspaket. Då är det viktigt att de så kallade automatiska stabilisatorerna, att man har lite lägre skatteintäkter och lite högre utgifter för arbetslöshetsförsäkring, får slå igenom i ekonomin. Så vi kommer inte lansera något stort besparingspaket, säger Magdalena Andersson.

Pressas på vallöften

Samtidigt som de ekonomiska utsikterna ser dystrare ut så pressas regeringen nu att genomföra sina vallöften. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson krävde i veckan en höjning av a-kassan redan i vårbudgeten. Den reformen skulle i så fall kosta två miljarder om året.

Andersson understryker att arbetet med vårändringsbudgeten, som ska presenteras 15 april, precis har börjat. Hon vill inte svara något bestämt om LO:s krav.

– Vi behöver höja inkomsterna för att vi ska kunna viktiga reformer. Just att satsa på möjligheter för stimulans för hushåll som har lite lägre inkomst och som då skulle konsumera en stor andel av det man får, det kan vara en ganska förnuftig politik när man har en lite svagare utveckling.

– Så jag kommer återkomma i frågan. Men jag har varit tydligt med att vi avser att gå fram med att ta ett första steg när det gäller arbetsgivaravgifter för unga.

Återkommer om a-kassan

En högre a-kassa kan också stimulera ekonomin. Skulle det vara ett förnuftigt beslut?

– Vi kommer att återkomma. Men det är klart att den inriktning som vi hade på budgetpropositionen i höstas, det är politik som vi fortfarande tycker är bra. Då handlar det om jobb, utbildning och infrastuktur.

Andersson vill inte heller svara klart på om svenskarna kan förvänta sig några hittills oannonserade skattehöjningar.

– Vi kommer titta på de möjligheter som vi har för att förändra skatterna. Som jag sa tycker jag inte att vi ska strama åt bara för att det ser sämre ut och för att vi har en lägre tillväxt, som i huvudsak beror på att det går trögare i Europa. Det ska inte föranleda en stramare finanspolitik, vilket vore att driva en kontracyklisk finanspolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer