Om ingen ny regering finns på plats den 15 november blir det övergångsregeringen som lämnar en budgetproposition till riksdagen. Foto: SVT

Finansministern öppnar för sänkt pensionärskatt i övergångsbudget

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att sänkt pensionärsskatt kommer att ingå i en eventuell budget från övergångsregeringen. Det sade finansminister Magdalena Andersson (S) i SVT:s Aktuellt.

Om ingen ny regering finns på plats den 15 november blir det övergångsregeringen som lämnar en budgetproposition till riksdagen. Och en sådan budget kommer att bli avskalad, sade finansminister Magdalena Andersson på onsdagen på en pressträff.

En övergångsbudget bör inte innehålla kontroversiella eller tydligt partipolitiska förslag, men ett förslag som har diskuterats är sänkt pensionärsskatt. Moderaterna har sagt att det är ”rimligt” att den frågan tas med. Och i SVT:s Aktuellt ikväll säger finansminister Magdalena Andersson att mycket talar för att så blir fallet.

Regeringsbildningen

– Det finns ju en princip, att förslag som inte kan genomföras annat än vid ett årsskifte och om det finns en politisk samsyn, så skulle de kunna vara med. Nu ska vi se hur vi kan tillämpa dem.

Så mycket talar för det?

– Ja det gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet