Findus kan polisanmälas för hästkött

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket kan polisanmäla Findus för hästkött i lasagnen.

Även om Livsmedelsverket tycker det är bra att Findus har stoppat försäljningen och gått vidare med undersökningar, kan det bli aktuellt med en polisanmälan.

– Men det är inget vi har beslutat om. Men det är en naturlig följd av att vi kommer på sådana här felaktigheter, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning

Hästköttsskandalen 2013

Innan polisanmälan görs kommer verket att koncentrera sig på att produkterna försvinner från marknaden, tillägger hon.

På måndag samlas en grupp på Livsmedelsverket för att diskutera hur köttfusket ska stoppas, efter skandalerna med färgade fläskfiléer som sålts som oxfilé och hästköttet som blandats i nötköttsprodukter.

– Det kan handla om att vi behöver ändra i våra spårbarhetskontroller, till exempel att vi börjar kontrollera vilket djur köttet kommer ifrån, det är inte någonting vi gör i dag, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel till DN.

Hästkött redan i somras?

I går gick Findus franska samarbetspartner Comigel ut med uppgifter om att det kan ha funnits hästkött i deras leveranser sedan augusti i fjol.

Det franska köttföretaget Spanghero, som samarbetar med Comigel i leveranserna till Findus, förbereder nu i sin tur att stämma den rumänske leverantören, skriver franska nyhetsbyrån AFP.

Findus och livsmedelskedjorna återkallade och drog in stora mängder av fryst lasagne sedan laboratorietester på fredagen visat att det påstådda nötköttet i produkten innehåller uppemot 100 procent hästkött.

Findus kallade även tillbaka produkter från England och Frankrike.

I Storbritannien har också bland annat miljontals hamburgare återkallats av stora kedjor som Burger King, sedan analyser visat att nötköttet var hästkött.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet