Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands ambassadör i Sverige: ”Vi vill gå processen tillsammans med Sverige tills vi är Nato-medlemmar”

Finska ambassadören: ”Finns säkert frustration i bägge länderna”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit Sveriges och Finlands huvudlinje att tillsammans gå med i Nato. Efter en rad händelser som mött kritik i Turkiet antydde Finlands utrikesminister att de kan gå med utan Sverige, ett uttalande som Finlands ambassadör i Sverige vill tona ner.

– Ministern preciserade ju sen sitt uttalande och det har nog övertolkats för att Finlands linje står fast, säger Maimo Henriksson.

Flera demonstrationer och protester i både Sverige och Turkiet har på senare tid väckt stor uppmärksamhet. Den Erdogan-kritiska gruppen Rojavakommissionen hängde upp en docka av den turkiska presidenten utanför Stockholms statshus.

Att den högerextrema Rasmus Paludan bränt koranen utanför turkiska ambassaden väckte stor ilska bland turkiska muslimer och Erdogan sa efter bränningen att Sverige inte kan förvänta sig något turkisk stöd till Natomedlemsskap.

Finlands ambassadör i Sverige menar att Finlands huvudlinje trots alla händelser står fast, att gå in i försvarsalliansen tillsammans med grannlandet.

– Vi lämnade in Nato-ansökningarna tillsammans i våras och vi vill gå in i processen tillsammans med Sverige tills vi är Nato-medlemmar. Det finns säkert frustration i både Sverige och Finland även om kanske är bra att påminna oss om det Nato sgeneralsekreterare Jens Stoltenberg har sagt att processen har varit rekordsnabb hittills, säger Maimo Henriksson i SVT:s Morgonstudion.

Ett gemensamt Natomedlemsskap skulle inte bara vara av vikt av militära skäl, utan också för de goda relationer som redan finns mellan länder.

– Det finns många orsaker till att det är en process som vi vill gå in i tillsammans. En är att Sverige och Finland är varandras viktigaste bilaterala partner, vi vill vara vän med vår viktigaste vän. Den andra orsaken är försvarsstrategiska skäl, det vill säga att Finland och Sverige bildar en försvarsstrategisk helhet i Östersjöområdet. Det skulle vara svårt att försvara Östersjön om ena landet var i och det andra landet utanför Nato.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer