Mannen som gripits ska bara en och en halv timme före dådet på Drottninggatan den 7 april 2017 ha haft sms-kontakt med Akilov och uppmuntrat honom att verkligen genomföra dådet. Foto: Anders Wiklund/TT

Fjärde man kopplad till Akilov fängslad

Uppdaterad
Publicerad

En fjärde man med kopplingar till den fängslade terroristen Rakhmat Akilov är gripen i Syrien, rapporterar TV4 Nyheterna.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att svenska folket förväntar sig att misstänkta också ställs inför rätta.

– Det är vår grundhållning; finns det personer som tydligt kan kopplas till det här terrordådet i Sverige så förväntar sig det svenska folket att de ställs till svars, säger Damberg till TV4 Nyheterna.

Den fjärde mannen som gripits ska bara en och en halv timme före dådet på Drottninggatan den 7 april 2017 ha haft sms-kontakt med Akilov och uppmuntrat honom att verkligen genomföra dådet. Enligt TV4:s och Radio Free Europes granskning kände de båda männen varandra väl och Akilov ska bland annat ha försett den andre med svenska sim-kort.

Från Tadzjikistan

I onsdags kom uppgifter om att två män gripits. Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty rör det sig om IS-rekryteraren Abu Osama Noraki och IS-predikanten Abu Dovud. Dagen därpå rapporterades om en tredje gripen man, som ska ha försett Akilov med instruktioner för bombtillverkning inför terrorattacken.

Den mannen förekommer i Säkerhetspolisens utredning efter attentatet.

Tre av männen är enligt källor till Radio Free Europe gripna i staden Afrin i nordvästra Syrien, som nu kontrolleras av Turkiet. Den fjärde är på annan ort i Syrien. Alla fyra är från Tadzjikistan, medan Akilov är från Uzbekistan.

Domstolsprövning i Sverige

Vare sig Säkerhetspolisen eller Åklagarmyndigheten har velat kommentera uppgifterna.

Damberg påpekar att terrorbrott och medhjälp till terrorbrott inte har någon preskriptionstid.

Advokat Thomas Bodström, tidigare justitieminister (S) och nu målsägarbiträde till en anhörig till ett av dödsoffren på Drottninggatan, vill att männen utlämnas till Sverige för att ställas inför rätta.

– Det är alltid bättre att ha domstolsprövningen i det land där brottet har begåtts, säger han till TV4 Nyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.